woensdag 17 juni 2020

Zonder basis

Laatst zag ik een oproepje van iemand die wil gaan studeren. Hij profileerde zichzelf als een alleskunner op huishoudelijk gebied. Koken, de was doen, stofzuigen noem het maar op. En dat voor een jongeman. Ik vind het opvallend.
Er is al langere tijd een generatie die dat soort bekwaamheden niet (meer) kan. Een van onze kinds ging op vakantie met o.a. 4 meiden. Geen van hen kon koken. Dat moesten de jongens toen doen. Fast food rules. Dat zie ik ook als het oud papier opgehaald wordt : pizzadozen. Heel veel pizzadozen en andere verpakkingen afkomstig uit snackbars en dergelijke.
De boel in en om het huis wat op orde houden is voor velen een haast onmogelijke opgaaf. Er kwam hier een keer een tiener binnen, die al rondkijkend verbaasd vroeg : "Is het hier altijd zo schoon?" Dan weet ik hoe het bij haar thuis is; een bende. Haha! En dat bleek later te kloppen. Ze bevestigde zelf mijn vermoeden, want toen ze zich op haar gemak voelde liet ze afval letterlijk zo uit haar handen vallen. Ja, binnenskamers. Terwijl er een prullenbak naast haar stoel stond. Gewoontes.
Veel zaken worden kinderen tegenwoordig niet meer aangeleerd. Het begint al 's morgens. Ze gaan niet via de badkamer. En als ze gaan, laten ze een wastafel met tandpasta en mondschuim achter. Een toilet doorspoelen is ook zoiets. Net als de handen wassen na een toiletbezoek. Groeten, bedanken en meer van dat soort ouderwetse fatsoensregels worden hen niet aangeleerd. Jonge mensen zijn zo onbevangen, dat ze ook in andere omgevingen doen en laten ze wat ze gewend zijn. Daarmee verraden ze een groot deel van hun opvoeding.