zondag 14 juni 2020

Stroomloos

Gisteravond lag ik op de bank en probeerde een of ander tv programma te volgen. Maar ik miste telkens stukken. Volgens mij hebben ze in die band zitten knippen. Ik schrok wakker toen de bel ging en Fenna blafte.
Voor de deur stond oma. Ze zei wat paniekerig dat de elektriciteit was uitgevallen. Ze kreeg het niet voor elkaar om het probleem te vinden. Of ik even wilde komen kijken.
Bij haar thuis zag ik in de meterkast dat de aardlekschakelaar op O stond. Toen ik de knop in de I-stand zette sloeg ie gelijk weer terug. Ik vroeg oma of er soms iets in haar huisje was veranderd. Ze vertelde over een familielid dat wat apparatuur in de keuken had verplaatst en andere verwijderd.
Ik begon met het uitschakelen per apparaat en vervolgens de aardlekschakelaar weer aanzetten. Die bleef in de O stand terug schieten totdat ik een waterkoker verwijderde. Toen floepten de lampen en de tv weer aan. Aha, de dader gevonden. Oma had nog zo juist thee gezet. Ze wist niet hoe ze nu aan warm water kon komen, want ze heeft geen gasfornuis. Ik adviseerde haar het koffieapparaat te gebruiken. "Uw thee zal dan wel een koffiesmaakje hebben, maar u heeft dan wel vanavond en morgen heet water", zei ik. Ze vond het een goed alternatief. Men heeft namelijk haar fornuis weggehaald en daarvoor in de plaats een oventje geplaatst.