maandag 22 juni 2020

Met de wegenkaart

Overzicht, dat wil ik hebben. Ik wil ook graag mijn geografische kennis wat opfrissen of bijhouden. Om een reisroute vooraf enigszins in mijn grijze hoofd te krijgen, gebruik ik nog steeds die ouderwetse wegenkaarten. Voor het algemeen beeld van de route. Welke wegen en plaatsen ik kan tegenkomen. Kan, want het kan ook zo zijn dat we afwijken van de voorgenomen routes. Maar dan werp ik weer een blik op de kaart. Zo'n kaartje op een schermpje van een telefoon vind ik irritant; ik zie veel te weinig. En als ik een groter beeld wil zien, zie ik in feite niets, want veel informatie verdwijnt dan.
Zo'n tomtom of app is meer voor het rijden in actuele details. Zelf gebruik ik zo'n routeplanner het meest als ik bijna op mijn bestemming ben. Om de exacte locatie te vinden. Met mijn geografische kennis en de richtingsborden kom ik al bijna op mijn bestemming. Voorheen gebruikte ik de Stratengids. Ik richtte me vooral op de bijzondere / opvallende punten zoals kerken, horeca enz. om de juiste straat te vinden.
Dankzij mijn werk in de detachering ben ik in ons land in veel plaatsen geweest. Dat scheelt ook. In het buitenland vergt het meer van mijn aandacht.