zaterdag 20 juni 2020

Wat is discriminatie en/of slavernij?

Ik las dat het gezin van Kick Out Zwarte Piet-voorman Jerry Afriyie bedreigd is. Het geduld van Sinterklaas en zijn Pieten is dus op.
Dat Oranje niet meer in het programma VI voor de camera's willen komen begrijp ik best wel. Voetballers zijn van nature al erg kleinzerig. Bij het minste geringste liggen ze kermend op de grond. Dus zo'n grap (!) van Johan Derksen komt helemaal als een mokerslag bij hen aan. Vooral bij de gekleurde spelers. De blanken durven hun rug niet te rechten. Die protesteren niet als Akwasi mensen die als zwarte piet optreden in het gezicht wil trappen. Da's niks vergeleken met een grap. Hopelijk gaan de Oranje voetballers de vrijgekomen tijd spenderen aan wat training op het gebied van incasseren en humor. Over grappen gesproken.
Als ik met mijn kleurtje een grapje maak tegen een andere bruine of zwarte, dan is het een grapje. Blanken voelen zich dan ongemakkelijk.
Als ik een grapje maak over / tegen een blanke, dan is het ook een grapje.
Als een blanke een grapje maakt tegen/over mij, dan blijft het voor mij eveneens een grapje.
Als een blanke een grapje maakt tegen/over een andere bruine of zwarte, dan is het..... discriminatie.
Andersom blijft het een grapje.
Als ik een zwarte of bruine vraag de deur achter hem te sluiten, dan is het discriminatie en.... slavernij.
Als een blanke dezelfde vraag stelt is dat ook discriminatie en slavernij.
Als een blanke of ik staande gehouden wordt voor een check op het rij- en/of kentekenbewijs, dan heet het controle.
Als een zwarte of andere bruine dit overkomt, heet het profileren.

Als ik dit alles zo overdenk, dan denk ik dat er iets bij die andere gekleurden niet goed zit. Alsof er een trauma in hun genen zit. Overgeleverd door hun verre voorouders? Komt bij dat men deze generatie verantwoordelijk wil stellen voor de daden van hun verre voorouders. Gelukkig zijn wij met de jongere Duitse generaties anders omgegaan. We zijn immers geen navelstaarders, doen niet aan zelfmedelijden, weten van aanpakken en lachen om zwartgallige humor.