vrijdag 12 juni 2020

De luifel als bouwpakket

de luifel
Vanmorgen vroeg, ik was al uit de veren, rinkelde de telefoon. De bezorger van het trespa /hpl gaf even door, dat hij over een kwartier hier voor de deur zou staan. Rond half acht arriveerde hij. In de cabine zag ik een grote kop van een alerte herder naar mij kijken. Dat was de bijrijder. Hij liet het gesjouw aan zijn baas over. Slim.
Nu het plaatwerk binnen is, kon ik vanmorgen het overige materiaal bij de bouwmarkt gaan kopen. Het betrof schroeven en wat balkjes hout. De hoeveelheden waren allemaal vooraf berekend, om te veel of te weinig kopen te voorkomen. Dat gold ook voor de lengte van de balkjes. Ik heb gekozen voor 2,10 meter, omdat die lengte het gunstigst uitkwam (weinig materiaalverlies).
de benodigde frames
Weer thuis heb ik eerst de parasol uitgezet. Daarna heb ik het benodigde gereedschap tevoorschijn gehaald en ben aan de slag gegaan. Ik heb eerst de balkjes op maar gezaagd. Daarna heb ik beide zijkanten in elkaar gezet. Natuurlijk een verkeerd gaatje geboord (af en toe tolde mijn hoofd van het rekenen, passen en meten), maar dat is dan het symbool dat aangeeft dat een gepensioneerde kantoorpik aan het werk geweest is. Haha! Vervolgens heb ik de twee middelste dragers in elkaar geschroefd en die met triplexplaatjes (in plaats van diagonale schorren) verstevigd. De plaatjes zitten met lijm erop gespijkerd. Tussendoor hebben we nog in de schaduw de lunch gedaan.
restmateriaal
Ik heb nu een mooi bouwpakket in onderdelen klaar. Het zijn in wezen vier dezelfde frames, waarvan twee stuks voorzien zijn van een hpl-plaatje (de zijkanten). De andere twee vormen extra steunen in het middengedeelte. Ik heb nog een paar platen : compleet front-, een dak- en een plafondplaatje. Er moet nog wel wat gaten geboord worden voor de afvoer van het hemelwater. Maar daarin voorzie ik geen problemen. Mijn grijze massa zal daar wellicht anders op reageren, maar dat zie ik dan wel weer.
Zodra het weer het toelaat (niet te warm en geen regen), ga ik de luifel aan de muur boven de voordeur monteren.