maandag 22 juni 2020

Voorbereidingen


Vanmorgen heb ik de huishoudaccu aan de lader gekoppeld. Die batterij moet straks de koelkast onderweg van stroom voorzien. Dat gebeurt via een (sinus)omvormer, die van 12V de spanning omschakelt naar 230V. Eenmaal op een bestemming aangekomen, gaat de koelkast op de paalstroom en wordt de hh-accu weer bijgeladen. Zo doen wij dat. De hh-accu staat op zichzelf en maakt geen deel uit van het totale energiesysteem. Een kwestie van risicospreiding.
Ik heb ook de stofzuiger door de bus gehaald, zodat we schone start maken. De techniek verdient ook aandacht. Dat betekent dat ik het oliepeil van de motor controleer. Hoewel het olieverbruik erg laag is, heb ik een reserveflacon in de bus liggen om eventueel bij te vullen. Voor lange ritten gooi ik een flacon dieseladditief in de tank leeg. Dan wordt het hele brandstofsysteem al rijdend goed gereinigd (zegt men). Baat het niet, het schaadt ook niet. Volgens mij baat het wel.
De olie in de versnellingsbak is ververst en een extra hoeveelheid erbij gedaan vanwege de 5e versnelling.
Uiteraard is ook de standaard lading gecontroleerd. De bagage (kleding enz.) zit in drie verschillende bakken. Die passen alle drie keurig onder het reeds opgemaakt bed. Die bakken gaan er pas vlak voor vertrek in, net als de inhoud van de koelkast. Natuurlijk zijn ook Fenna's spullen aan boord. Tom blijft thuis. Hij gaat Mike gezelschap houden.