woensdag 10 juni 2020

Wie een kuil graaft

patat of puree?
Toen Fenna en ik vorige week langs de volkstuintjes hier wandelden, zag ik opeens een hoofd net boven de grond! Het hoofd bewoog ook, want het verdween een paar keer en kwam dan weer bovengronds. Een raar gezicht, dat om nader onderzoek vroeg.
Toen wij bij het hoofd aankwamen, bleek het bij een vrouwelijk lichaam te horen, dat in een flinke kuil stond. Ze was aan het graven. Ik ken dat tuintje. Ik heb altijd gedacht dat daar zich een vijvertje in bevond. Maar mij werd nu verteld, dat het een waterreservoir is. Mevrouw was hem vanwege de verwachte regen wat dieper aan het uitgraven. Ze heeft al een flinke buffer in de vorm van zo'n bci tank, waar 1.000 liter in kan. De overloop van de tank komt uit in de kuil. Het water blijft daarin staan, omdat mevrouw de kuil met vijverdoek bekleedt. Met die 'vijver' verdubbelt ze de capaciteit van haar voorraad regenwater. Zo probeert ze het hoofd boven water te houden.... Wie een kuil graaft kan dus ook slim zijn.
Er staan weliswaar een paar pompen om grondwater te winnen, maar die staan aan de andere kant van het complex. Een beetje een te ver van haar (bloem)bed gebeuren.