vrijdag 26 juni 2020

In de wonderpan

Het is vrijdag en de gasten stromen hier binnen. Het begint aardig vol te worden. De meesten komen hier om het weekend met onweer door te brengen.
Mijn moeder had een wonderpan. Een pan waarin ze cakes bakte. Het was een aluminium pan met in het deksel een kijkgat van mica (dacht ik). Met een breinaald controleerde ze of de cake al gaar was. De garde en de beslagkom waren een prooi voor de kinderen. Mijn moeder was een echte keukenkoningin. Nee geen prinses, daar zijn er heel veel van. Daar stak mijn moeders kookkunsten ver bovenuit.
Zelf beschikken wij over een moderne versie van die pan. In deze pan, een Omnia, zit geen loervenster. Hij heeft een rood deksel met een knop. We bakken er broodjes in af en gebruiken hem om hard geworden broodjes weer ovenvers te maken. Bepaalde broodjes de wij kopen worden binnen een dag keihard, andere blijven zacht. We bakken geen cakes in onze wonderpan. Dus tot nu toe is de naam vanwege ons gebruik nogal overdreven. Volgens de handleiding kan je veel meer met de pan. Zo staat er een aantal recepten in vermeld, zoals Rijst en kipschotel, Quiche met Zweedse Roquefort en ham, Varkenshaas gevuld met bacon en kaas en Tijmbrood. Het zijn stuk voor stuk eenpansgerechten. Dus dan zullen er nog veel meer gerechten in klaargemaakt kunnen worden.