woensdag 10 juni 2020

Stamppot andijvie

Toen Sonja vanmorgen vroeg wat we vanavond zouden eten, zei ik direct : "Stamppot andijvie." Het schoot me spontaan te binnen. Vraagstuk opgelost. Vanmiddag heb ik de aardappels geschild en in blokjes gesneden. Ze worden straks toch gestampt en zo zijn ze sneller gaar.
De andijvie heb ik fijn gesneden. Een deel wordt geblancheerd en een deel blijft rauw. In de la in de koelkast lagen nog wat wortels. Die heb ik geschild en geraspt. Ze worden met de rauwe andijvie straks door de stamppot geroerd. De rauwe groentes geven een wat fijnere smaak en beet. Vind ik.
Als straks de aardappels en de andijvie op het vuur staan, bak ik wat spekblokjes en een gesneden ui (met wat kruiden en een teen knoflook). Ook dat mengsel gaat straks door de stamppot.
Meestal maak ik van de gekookte aardappels eerst een soort puree. Daar voeg ik dan de rest aan toe. De bijbehorende jus maak ik zodra ik de verse worst gebraden heb.
Stamppot andijvie met verse worst, mmmm!
Ik zal Fenna ook niet vergeten. Voor haar ga ik ook wat andijvie blancheren. Een deel wordt ingevroren en een deel gaat straks bij haar brokjes in haat bak.