zaterdag 13 juni 2020

De luifel hangt

Het was vanmorgen bewolkt en droog. Dus ideaal weer om weer met de luifel van een buurtbewoonster aan de slag te gaan. Ik ben begonnen met het monteren van de twee middelste steunen op de gemeniede balk aan de muur boven de voordeur. De beide zijkanten heb ik met behulp van een strook hpl met dezelfde lengte als die van het dakje op de goede plek geschroefd. Daarna heb ik de dakplaat erop gelegd. Wat denk je ? Als gegoten! Toch hoorde je mij niet juichen. Dat zou te vroeg zijn geweest, want velen lagen nog op een oor. En de boeiboord aan de voorzijde moest er nog op. Dat klusje deed ik samen met mijn workmate Sonja. Natuurlijk paste het boord niet. Als ie aan de ene kant mooi haaks aansloot, hing ie aan de andere kant 3 cm scheef. Door een paar schroeven van beide zijkanten te lossen en het boeiboord ook aan de andere kant haaks te trekken, bleef het geheel zowaar in die stand hangen. Dus heb ik de boel vlug vastgeschroefd. De schroeven viel in dezelfde gaten. Als laatste heb ik de geloste schroeven er weer ingedraaid. Toen hing de luifel mooi haaks en waterpas in de lengte. In de diepte heb ik het dakplaatje wat afschot gegeven. Het hemelwater stroomt zo altijd van de buitenmuur af.
Ik heb geregeld gepauzeerd, want de zon was onder de wol(ken) vandaan gekomen. De gevel staat op het zuiden, dus voelde ik de zonnestralen in mijn nek prikken. Ik ging dan in de schaduw thuis weer andere zaken voorbereiden. Ik heb een afvoer gemaakt. Die moet nog op maat ingekort worden. Omdat de bak boven de deur helemaal van tespa/hpl gemaakt is, heb ik de naden met siliconenkit waterdicht gemaakt. Mocht het afvoerpijpje een keer verstopt raken, dan hangt er een zwembadje boven de deur. De dakplaat ligt namelijk 12 cm dieper ten opzichte van de bovenkanten.
Voor vandaag hebben we als laatste het plafondplaatje (1,79 x 0,65 m) gemonteerde. Rest mij nog de montage van de aluminium lijst aan de bovenkant, het inkorten van het afvoerpijpje en het plamuren, schuren en rollen van het plafonnetje. Voor de rest is de luifel klaar.