maandag 27 april 2020

Zakgeld

Als tiener ontving ik 25 gulden per maand zakgeld. Dat was in de periode 1966 - 1969. Tijdens de schoolvakanties werkte ik om wat bij te verdienen. Daar tussen deed ik niets, ook niet studeren. Haha! Ik had niet zoveel geld nodig en het brandde ook niet in mijn hand, waar dus ook geen gat in zat. Ik wist dat als ik het geld binnen no time zou opmaken, ik niet bij mijn ouders hoefde aan te kloppen. Zo leerden ze mij op verantwoorde wijze mijn geld te besteden.
Tegenwoordig hoor ik geregeld, dat kinderen het geld opmaken en weer bij hun ouders aankloppen. Die geven die kids dan weer geld. Meestal als zoethoudertje. Zo leren die kids enkel geld uit te geven. Volgens mij is dat in de zuidelijke EU landen ook zo geleerd : opmaken en dan om meer vragen.
En dan ook nog durven zeggen : jullie zijn rijk! Haha. Ze bedoelen natuurlijk : Jullie kunnen beter met geld omgaan. Ergo, geen geld naar de bon-vivant landen als Italië, Spanje, Portugal enz. Zelfs niet naar Frankrijk, want dat land neigt ook naar een bankroet. Als die landen gaan werken voor hun geld en nadenken voordat ze het uitgeven, dan hoeven ze ook niet te gaan bedelen en lelijk te doen.