zondag 19 april 2020

Vrachtwagens

Magirus
Als jochie raakte ik al gefascineerd door vrachtwagens. Beginnend met de vrachtwagen, een Bedford, van onze benedenbuurman Van Ingen Schenau. De Magirus Deutz, die bij ons in het dorp het huisvuil kwam ophalen had ook mijn belangstelling. Zo erg zelfs, dat ik toen al besloot vuilnisman te worden. De Daf vrachtwagen van Van der Zwan geladen met houtvezel in een enorme gesloten aanhangwagen reed toen nog door de Hoofdstraat van het dorp.
Later, toen de A4 aangelegd werd, ben ik als jochie geregeld met vrachtwagens meegereden, die het zand aanvoerden ter hoogte van het viaduct over de Hoofdstraat. Dat waren weliswaar korte ritten, maar wel heel erg leuk en spannend. Een paar van die wagens hadden voorop een afbeelding van een fraaie dame van Veedol, de mooie olie-pin ups. Ik keek er graag naar, maar weet niet meer of ik aan die dames ook nog een bepaalde interesse heb overgehouden. Al werkte het blad De Lach wel als een soort magneet op mijn stalen zenuwen.
Tegenwoordig kijk ik geregeld naar series over vrachtwagens. Zoals Outback Truckers. Het mooist vind ik de momenten waarop ze pech hebben. Vanwege de techniek hè. Een leuke serie dus. Ik kijk ook af en toe naar series, waarin sleepbedrijven actief zijn. Die hebben ook veel ongevallen waarbij vrachtwagens betrokken zijn. Als het even kan maak ik uiteraard ook foto's van de machtige voertuigen als ik ze zie staan. Ik denk dat ik daarom ook aan de YP408 verknocht raakte. Wat een kracht en wat een beest was dat legervoertuig. Zolang ik maar niet de uitlaatgassen rook of in een bedompte ruimte moest meerijden. Dat is minder.