donderdag 23 april 2020

Olie verversen

Het was weer zover, de frituurolie moest vervangen worden. Er is de afgelopen maanden aanzienlijk minder gefrituurd, want vrijdag-patatdag staat al een tijd niet meer op de kalender.
Als het zo uitkomt, ga ik soms als laatste vis of iets anders wat qua smaak niet in de patat en/of snackes terecht mag komen in die oude olie frituren. En daarna pas de oude olie wegdoen.
Als ik de olie ga vervangen, maak ik de hele pan eerst schoon. Ja, zo ben ik nu eenmaal. Het is voor mij dus geen kwestie van de oude olie eruit en de nieuwe erin. Zoals bij auto's vaak het geval is. Er zijn er die de oude olie van een auto met een pompje eruit zuigen. Voor een keer handig, maar op den duur blijft er drap onderin het carter zitten. Dus gewoon aftappen op het laagste punt is beter. Even de boel doorspoelen met een speciale vloeistof (flushen) alvorens de nieuwe olie (en dito filter) in te zetten, zou helemaal mooi zijn.
Schone frituurolie in een schone frituurpan dus. De oude olie giet ik in een lege frituuroliefles, meestal waar de olie oorspronkelijk gekocht is. De oude olie gaat naar de supermarkt terug, dus verdwijnt niet in de dieseltank van de Ducato. Of frituurolie of vet oud is controleer ik ook als ik heel toevallig in een snackbar ben. De kleur van de olie vertelt mij veel. En niet te vergeten de geur! Soms krijg ik een weeïg gevoel als ik een snackbar of -kar passeer. Dan heb ik direct gegeten en gedronken.