maandag 13 april 2020

Big brother

Niet alleen onze regering, ook grote spionagebedrijven als Google en Apple grijpen het coronavirus aan om mensen te gaan volgen. Wie eenmaal daaraan meedoet, is de klos.
Ooit heb ik een toegangsbewakingssysteem mogen installeren. De bedoeling was om delen van het bedrijf af te sluiten voor niet geautoriseerde personeel en/of bezoekers. Personeel kreeg een pasje, dat ze in hun tas of broek-/jaszak konden doen. Zodra ze bij een doorgang kwamen, ging de deur automatisch open. Zo niet, dan was er bij de bewakingsdienst een alarm afgegaan. De dienst kon zien wie daar stond, inclusief de tijd. Wat men niet wist was, dat op deze manier ook werktijden van het personeel gevolgd konden worden. Hoe lang het lunchpauze had gehad en/of in het bedrijfsrestaurant of op het toilet had gezeten. Kortom, er waren veel meer mogelijkheden, dan werd verteld.
Zo is dat ook met de huidige smartphones. Die apparaten zijn ordinaire track and trace middelen geworden voor anderen. Men kan via zo'n 'officiële' corona-app op je telefoon je hele dag uitstippelen. Al die informatie is al een tijdje goud waard. Big brother is watching you. Not me, want volgens mijn telefoon ben ik een huismus, die in een bureaulade woont.
Misschien ben ik een doemdenker, maar ik vertrouw de bijverschijnselen van het Coronavirusbeleid niet. Het riekt voor mij naar een veel grotere Big Brother. Een á la China, waar men dankzij al die techniek iedereen in de gaten houdt. Daar zou een 5G ook heel goed van pas kunnen komen.