maandag 27 april 2020

Digi wijsheid

O het www kwam ik een als wijs bedoelde tekst tegen die zei : In het leven moet je 3 dingen leren : 1. Vraag niemand iets, 2. Vertrouw niemand en 3 Verwacht van niemand iets.
Met de laatste kreet kan ik leven. Met de eerste twee dus niet. Niemand iets vragen? Mijn ervaring is, dat ik door veel te vragen en vervolgens dom te kijken en goed te luisteren ik heel veel geleerd heb. Als ik dat niet gedaan zou hebben, dan was ik nog net zo slim geweest als 60 jaar geleden. Haha!
Het andere punt Vertrouw niemand vind ik erg benauwend overkomen. Ik zie me dan als een soort wantrouwige angsthaas door het leven gaan. En dat terwijl het leven juist zo mooi kan zijn.
In het algemeen ben ik goed van vertrouwen. Soms te goed, maar dat ligt aan de mensen die mijn vertrouwen beschaamd hebben. Ik heb ondanks die ervaringen nooit overwogen mensen minder te vertrouwen. Tenzij ik zelf minder leuke ervaringen met hen opgedaan heb. Vertrouwen is wat mij betreft de basis van relaties. Zowel zakelijk als privé. Het huwelijk, samenwonen enz. is daarop gebaseerd. Vertrouwen is ook nodig om anderen iets te kunnen toevertrouwen. Delegeren is ook gebaseerd op vertrouwen. Andersom hebben mensen die niet durven of willen delegeren, weinig of geen vertrouwen. Maar goed, dat zijn mijn ervaringen. Er zullen ook anderen zijn met andere ervaringen.