maandag 27 april 2020

Fiets op slot

Ik kom nog uit de tijd, de jaren 50, waarin een touwtje uit de brievenbus hing. Mensen waren in het algemeen toen nog eerlijk en betrouwbaar. Een fiets hoefde ook niet op slot. Naarmate de tijd vorderde kwam daar verandering in. Voor mijn bromfiets had ik geen extra slot in de vorm van een kabel of ketting. Ik nog wel, dat mijn eerste auto ook vaak niet afsloot. Niet omdat niemand een Fiat wilde stelen, maar uit gewoonte. Of eh... heb ik het mis? Er was begin jaren 70 nog volop vertrouwen in de medemens. Maar ook dat veranderde. Eind jaren 70 verhuisden wij naar Schoonhoven. Daar viel het bewoners op, dat wij onze fietsen, auto en huisdeuren op slot deden. Maar het duurde niet lang voordat het ook daar beter was dat te doen. Niet veel later bleek een slot niet voldoende te zijn. Het bezit moest zelfs aan de ketting. Letterlijk of via startonderbrekers en/of een alarm.
Opvallend was dat vlak voordat de schoolvakanties uitbraken, het aantal diefstallen een piek had. Tijdens de vakanties was het beduidend rustiger.
We waren ervan overtuigd, dat het met de Vakschool te maken had. Daar kwamen vreemde snoeshanen van buitenaf. Er verdween zelfs wasgoed dat te drogen hing. Met de tijd groeide de criminaliteit.
In de voorliggende periode bevond het criminele tuig zich buitenshuis. Tegenwoordig zijn ze overal, ook binnenshuis. Dagelijks zitten criminelen velen constant op de huid. Door hun smartphone.