dinsdag 21 april 2020

Creatief zijn

platkop schroevendraaier type mamma
In mijn jeugd beschikten wij thuis over zeer weinig gereedschap. En geld. Dus moest ik creatief zijn. Al knutselend zag ik het multifunctionele van huishoudelijke hulpmiddelen in. Met het fijn gekartelde broodmes kon ik ook hout zagen. Dat ging niet gemakkelijke, want de kartelrand werd om en om onderbroken door een snijrand. Dus werd de zaagklus beëindigd met... het breken van het hout.
Een tafelmes met rond uiteinde kon ik ook als schroevendraaier gebruiken. Met een aardappelmesje kon ik hout snijden. Timmeren deed ik vaak met een halve klinker en gevonden, soms weer recht geslagen spijkers. Mijn pa had een boor. Een handboor met een zwengel. In het handvat met schroefdop erop zaten een paar boortjes, met altijd weer de verkeerde maat. Dus na het boren moest er met een schroevendraaier en hamer of steen het gat groter gehakt worden. Mijn opa had een nog ouder model boor. Zo eentje die een grote draaibeweging (omslag) kende. Maar mijn opa was zuinig op zijn gereedschap.
Om visjes en salamanders te vangen gebruikte ik een halve nylonkous.
Als ik er stiekem een had verknipt, bleef er 'zomaar' eentje over!
Mamma's naaidoos en breinaaldenkoker waren ook bronnen voor mijn gereedschap. Zoals naalden (om vishaakjes te maken) en garen als visdraad, breinaalden om een harpoen te maken en de schaar om te knippen en... gaten te steken. De deksels van de vuilnisbak en die van de zinken wasketel gebruikten wij als schilden tijdens ons ridderspel. Pannen waren ook handig. Daar goot ik als tiener Castrol olie in om de ketting van mijn bromfiets uit te koken. Of om tijdelijk oude olie of brandstof in te bewaren. Totdat mijn mamma vroeg : "Waar is die en die pan?!" Soms zei ze ook : "Wat ruikt het hier (in de keuken) raar." Omdat ik twee broers had die naar de technische school gingen, kwam er eindelijk wat gereedschap in huis. Dus hoefde ik niet meer met een nijptang bouten en moeren los te draaien. Een klusje dat ik ooit met een schroevendraaier en een hamer deed. Alle begin is moeilijk. Haha!
Het materiaal dat ik nodig had, hout, spijkers, metaal, zocht ik op bouwplaatsen en/of vond ik ergens langs de weg.
Gebrek aan geld heeft mijn creativiteit goed gedaan. Al was mijn moeder het er vaak helemaal niet gecharmeerd van mijn creativiteit. Ze noemde het soms vandalisme.