donderdag 30 april 2020

Een oude bekende

Het was mij al opgevallen, dat ik een bepaald iemand met een hond al een tijd niet gezien had. Soms zag ik op afstand wel haar partner met die hond lopen. Vanmorgen stond ze in eens voor mijn neus, toen Fenna en ik op pad gingen. Ik was net bezig een kliko van oma naar de straatkant te rollen. Ik groette haar en zei dat het lang geleden was, dat we elkaar hadden gezien. Ze vertelde toen, dat ze hier niet meer woont. Haar partner wilde van haar scheiden, maar wilde niet het huis uit. Dus is zij bijna een jaar geleden vertrokken.
De scheiding is een vechtscheiding geworden, omdat haar ex niet wil meewerken. Dus heeft ze een advocaat in de arm genomen. Al pratend blijkt dat haar ex flink aan de alcohol zit. Hij heeft inmiddels spullen van haar verkocht om drank te kopen.
Toen ik haar relaas aanhoorde, begreep ik opeens de scheldpartij die een week of wat geleden plaatsvond voor de woning van haar ex. Iemand, een bezoeker, wilde daar zijn busje parkeren (op een openbare parkeerplaats), maar toen kwam meneer boos scheldend naar buiten en schreeuwde : "Rot op met die bus! Ik wil geen bus voor mijn raam!!" Er staan daar trouwens vaak busjes, want veel mensen hebben hier vanwege hun werk een bus. En nu had hij opeens bezwaren.
Overigens zijn er meer mensen die bewaren hebben tegen auto's op openbare parkeerplaatsen voor hun woning. Toen iemand tegen mij begon te klagen over een bedrijfsbus van een bewoner die hem het uitzicht ontnam, zei ik : "Ik begrijp je niet zo goed. Je hebt toch nooit je gordijnen open en er staan hoge struiken in je tuin. Dus kan je dat busje of andere auto's niet eens zien." Er werd wat zenuwachtig gelachen, gevolgd door een verandering van onderwerp. Of wel : zeurpieten zijn er ook.
Terug naar de ontmoeting, al met al bleek alcohol dus het probleem te zijn. Als er weer met vrienden gedronken was, werd het niet leuk in dat huis. Haar taak bestond al die tijd uit puinruimen, voor het huishouden en inkomen zorgen en de hond uitlaten. Dag in, dag uit. Als hij aan Bacchus geofferd had, ruimde zij de boel op en maakte telkens schoon. De volgende dag was meneer niet te genieten vanwege een kater en in de middag kwam de alcohol weer op tafel. Het is niet leuk om zo telkens thuis te moeten komen van je werk. Haar verhaal kwam mij zeer bekend voor. Alcohol maakt veel kapot. Velen grijpen vanwege problemen naar de alcohol. Het lijkt mij gezonder de problemen op een andere, structurele manier op te lossen.