zaterdag 18 april 2020

Verdacht

Laatst zag ik een tv docu (Verdacht) over de manier, waarop de politie profileert. Er kwam een aantal getinte Nederlanders aan het woord, waaronder Jurgen Raymann. Ze waren stuk voor stuk hardwerkende mensen, waarvan sommige zelfs succesvol. En sommige zelf ook bij de politie werken.
dienstbaar??
Ik weet dat de politie aan profilering doet. Op zich vind ik dat geen probleem. Ze is gebaseerd op de cijfers rond criminaliteit. Wat mij wel stoorde in de docu, is de manier waarop de politie dit doet. De manier waarop ze omgaat met mensen die ze staande houden. Zelfs eigen collega's (in hun vrije tijd) werden zeg maar rustig racistisch en met minachting behandeld. En dat alles bij zogenaamde 'gewone' verkeerscontroles. Uitgangspunt was toch opvallend vaak een dure auto waarin een getint persoon zit. Helaas was de insteek in al deze gevallen niet vanuit een positieve intentie; er zijn immers heel veel eerlijke, hard werkende getinte mensen.
Ik kon goed meevoelen met de slachtoffers, omdat ook ik geregeld vanuit een bepaald vooroordeel negatief werd benaderd. Niet zozeer door de politie (slechts 2x, maar wel 2x te veel), maar door anderen. Zowel zakelijk als privé. Echt wennen doe je er niet aan. Vooral het subtiele, waarmee nare dingen gezegd werden. Ik heb liever dat iemand hardop tegen mij zegt : 'Jullie Chinezen hebben toch....' of 'donkere mensen zijn niet slim' dan dat onderhuidse, dat achterbakse. De eerste groep valt bij mij onder de dommen. De andere is veel erger. Die groep riekt zwaar naar racisme.
Ik vond het taalgebruik van de betreffende politieagenten ook racistisch, kleinerend en discriminerend. En dat je zelfs je eigen getinte collega's zo behandeld en zelfs opsluit is helemaal ten hemel schreiend. De politie zelf is in deze gevallen verdacht. Subiet ontslaan die gasten!