zaterdag 18 april 2020

Voor alle duidelijkheid

Ik zag een overzicht op het internet voorbijkomen. Handig dacht ik, want ik vind al die regels nogal verwarrend en mijn geheugen is niet zo best.

1. U mag uw huis in principe niet verlaten. Alleen als het nodig is.

2. Mond- en neuskapjes zijn nutteloos, maar u mag ze wel dragen. Ze kunnen uw leven redden.

3. De winkels zijn gesloten, behalve de winkels die open zijn.

4. U moet ziekenhuizen mijden, tenzij u echt moet. Een afspraak bij de cardioloog kan, maar die neemt nu geen afspraken aan. Het aantal mensen met kanker is door het virus gedaald.

5. Dit virus is dodelijk, maar niet echt bedreigend voor u.

6. Handschoenen helpen niet echt, maar u kunt ze beter dragen.

7. Iedereen moet thuis blijven, behalve : zie andere punten

8. Het aanbod in de supermarkt is voldoende. Er ontstaat alleen aan het eind van de dag een tekort. Mijd de ochtend vanwege mogelijk besmette ouderen. Blijf thuis.

9. Het virus heeft geen effect op kinderen, uitzonderingen daargelaten. Kinderen zijn niet vatbaar voor het virus. De scholen zijn daarom gesloten.

10. Dieren zijn niet vatbaar voor het virus, behalve katten in België.

11. Als u ziek bent, bent u een risico voor anderen. U zult veel symptomen hebben als u ziek bent, maar u kunt ook ziek worden zonder symptomen. U kunt anderen ook besmetten als u niet ziek bent.

12. Om niet ziek te worden, moet je goed eten en sporten. Maak eerst uw eigen voorraden op. Ga pas naar de winkel, als het nodig is. Blijf thuis.

13. Het is beter om de frisse lucht in te gaan. Als u gaat zult u er op aangekeken worden. Ga vooral niet naar parken, het strand, de bossen enz. Houd afstand en blijf thuis.

14. U mag niet in de buurt van ouderen komen. U wordt geacht voor ouderen te zorgen, zoals boodschappen en medicijnen brengen. Mondkapjes en dergelijke zijn niet nodig, want u bent geen gediplomeerd verzorger. Blijf dus thuis.

15. U kunt niet naar buiten als u ziek bent. Wel naar de apotheek. Voor verzorgers : het is niet gevaarlijk om met verhoogde temperatuur te gaan werken. Bent u geen verzorger : blijf thuis als u een verhoogde temperatuur hebt!

16. U mag kant en klare maaltijden laten afleveren. Voor de bereiding ervan zijn geen extra maatregelen nodig. Let wel : maaltijden kunnen dus gemaakt zijn door mensen die besmet zijn.

17. Veel berichten zullen beginnen met de woorden " Ik wil geen paniek zaaien, maar...". Weest gerust. Er is niets ernstigs aan de hand. Blijf thuis!

18. U mag niet in de buurt van uw ouders of grootouders komen. Wel in de buurt van anderen, zo lang het in werkverband is. Zoals in de buurt van gepensioneerden, die vanwege de hoge kosten toch moeten blijven werken.

19. U mag wandelen met een vriend maar niet met uw familie als u niet onder hetzelfde dak woont. U mag wel met anderen winkelen.

20. Zo lang u sociale distantie (1,50 meter)  toepast, mag u met iedereen wandelen, winkelen, motorrijden en fietsen. Geef elkaar de elleboog, geen hand. Blijf thuis.

21. Het virus blijft twee uur actief op verschillende oppervlakken. Dat kan ook langer zijn of heel veel langer. Was geregeld uw handen.

22. Het virus kan ook veel verder reiken dan de 1,5 meter afstand. In een huiskamer zelfs tot 7 meter. Daarbij kan men ook via de ogen besmet raken. Was geregeld uw handen.

23. We tellen het aantal doden, maar we weten niet hoeveel van hen besmet waren. Tot nu toe zijn er ruim Corona 2.000 doden geteld.

24. We hebben geen medicijn. Er is wel een medicijn, maar dat is helaas niet geschikt voor Nederlanders.

25. We moeten binnen blijven tot het virus verdwijnt. Het virus zal in principe nooit verdwijnen. Het zal misschien alleen verdwijnen als we collectieve immuniteit bereiken. Dus op voorwaarde dat het virus blijft circuleren. Daarom is het beter thuis te blijven.

Tot zover de regelgeving rond het virus. Heel duidelijk allemaal. Volgens mij is het aantal verwarde mensen in Den Haag vanwege het virus schrikbarend toegenomen. Net als bij de media, die dit prima crisismanagement noemen.