zaterdag 11 april 2020

Opruimen en schoonmaken


Toen wij de overkapping van het zonnedoek voorzagen, zag ik dat het gootje niet helemaal schoon was. Vanmorgen heb ik het schoongeveegd met een borstel die eigenlijk bedoeld is voor het behangen. De ruimte in de goot is vrij smal en dat is die borstel ook.
Ik heb gelijk maar de regenautomaat gecontroleerd. Als daar te veel vuil inkomt, raakt de uitstroom naar de regenton verstopt. Omdat ik de boutjes toch al los had, heb ik de roestige exemplaren ook gelijk vervangen. Laat de regen nu maar komen. Na Pasen graag.
Er wordt soms geklaagd over betegelde tuinen, maar als ik buiten om me heen kijk, dan kan de (lokale) overheid er ook wat van. Veel meer zelfs. Wij vangen het regenwater op, anderen koppelen de afvoer af en laten het water in de tuin weglopen. Dat laatste is in een aantal gemeenten zelfs verplicht, om het riool wat te ontlasten. Nee, dus niet vanwege de droge grond en/of het grondwater. Afkoppelen doet men ook om minder rioolbelasting te hoeven betalen. Er zijn dus meer redenen om het regenwater niet via het riool te laten weglopen. Zelf heb ik een tijd lang
met het idee gestoeid het regenwater te gebruiken om het toilet door te spoelen. Ik heb er nog steeds moeite mee, wanneer ik op de spoelknop druk en al dat drinkwater naar het riool zie verdwijnen.
Na deze klus heb ik de doos met boutjes, moertjes, schroeven enz. even op orde gebracht. Met al dat geknutsel was de inhoud van de vakjes niet meer 'schoon'.