vrijdag 17 april 2020

Met de haakse slijper

Wat een weertje. De natuur gaat er met de dag  vrolijker uitzien. En dus ook ons tuintje, dankzij mijn huisgenote met groene vingers. Na een wat rustige ochtend heb ik een deel van de middag in het schuurtje doorgebracht. Met de deur dicht en doppen in mijn oren. Ik ging namelijk lawaai maken. En een paar plaatjes. Stukken plaatwerk bedoeld om zwakker delen van het chassis preventief te vervangen.
Ik heb ze keurig opgemeten. En toen een proefmodel van karton gemaakt. Toen dat na wat knipwerk paste, heb ik het overgetrokken op een metalen plaat. En toen was het slijpen geblazen. Het slijpen geeft een heel naar, hoog geluid. Niet alleen omdat Fenna ook in de buurt was, maar ook om in het algemeen geen lawaai te maken, had ik de deur maar dichtgedaan.
Ik heb twee plaatjes gemaakt met de haakse slijper en vervolgens afgebraamd.
Dankzij een interessante tip besloot ik dit te doen. Een meneer die een soortgelijke bus heeft zei, dat hij om kosten te besparen eerst zelf aan de slag gegaan is. Hij doelde op al het voorbereidende werk, voordat de lasser aan het werk kan gaan. Meneer maakte dus bouwpakketjes met metalen 'bouwsteentjes'. Dus ik heb voor de delen die niet met elektrodes maar via mig-lassen gerepareerd moeten worden, alvast wat voorbereidend werk gedaan. Het scheelt weer in de kosten en/of tijd. De bestaande plaatjes zien er niet zo goed meer uit. Voordat er gaten in vallen, vervang ik ze liever. Natuurlijk ga ik ook de voorbereidingen onder de bus zelf doen. Ook dat scheelt weer tijd en dus geld. En ik vind het best wel leuk werk. Zoals met zoveel beroepen moet een lasser lassen, een vrachtwagenchauffeur rijden en een monteur installeren of repareren.