maandag 13 april 2020

Niet de wereld, maar jij

Zoals je weet is onze kater Tom opgegroeid in een slaapkamer op een hoog. Hij was wereldvreemd. Toen Tom bevrijd werd en bij ons kwam, moest hij nog aan alles en nog wat wennen. Veel gewone dagelijkse geluiden deden hem schrikken. Net als het zien van vogels en zelfs aanhalen was meneer niet gewend. Maar dankzij een goede begeleiding en zorg is ie zo goed als aan zijn nieuwe grote wereld gewend geraakt.
De afgelopen jaren hebben wij veel gesproken met een buurtbewoner. Hij had ook grote problemen met de buitenwereld. We kwamen erachter, dat hij verwachtte dat iedereen rekening hield met zijn beperkingen. Of wel : de wereld moest zich aan hem aanpassen. In zijn jeugd is ie vanwege zijn beperkingen altijd in bescherming genomen. Gezinsleden en familie pasten zich aan hem aan. Hij wist niet beter. Totdat ie op zichzelf ging wonen. Hij kwam in een boze wereld terecht vol mensen die 'naar' deden.
Het heeft een aantal(!) jaar en vele gesprekjes geduurd, voordat hij tot inzicht kwam, dat hij zich zelf moest aanpassen aan de wereld. En zie : een voorheen bang en teruggetrokken iemand staat vol vertrouwen in het leven. Hij weet nu hoe hij met die boze wereld moet omgaan. Jammer dat ie als kind niet zo opgevoed is.