zaterdag 18 april 2020

Een gewone reactie

Het klinkt wat vreemd, maar het valt mij op wanneer mensen naar aanleiding van een verzoek van mij, gewoon reageren. Dat zal vast komen, doordat vervelend reageren tegenwoordig de opmaat is.
Vanmorgen werd er dus gewoon gereageerd. Ik kwam namelijk het zelfde stel tegen, waar ik een paar dagen geleden last van had. Het betrof een meneer met zijn hond. Toen ik Fenna 's avonds laat aangelijnd uitliet, schoot uit het donker plots een hond op ons af. Gelukkig gedroeg het voor mij onbekende beest zich verder vrij rustig. Maar ja, ik zat al weer in een
paniekaanval. Het was een reu en Fenna is dus een meissie.
Toen de eigenaar in beeld kwam vroeg ik hem zijn hond voortaan aan de lijn te houden. Meneer zei verder niets en liep door.
Vanmorgen, na het wandelen kwam dezelfde hond weer op ons af gerend. In het daglicht kon ik nu zien, dat de hond geen kwaad in de zin had. Meneer zag mij en de bui al hangen, kwam snel aangelopen en deed zijn hond vlug aan de riem. Ik zei hem na begroeting, dat in dit gebied de hond aangelijnd moest zijn. Hij vroeg vervolgens waarom. Ik bleef rustig (want meneer weet dat best wel) en zei dat de gemeente dat voorschrijft. Om discussies te voorkomen vertelde ik hem over eerdere, slechte ervaringen met loslopende honden en dat ik daarom hem erop wijs. Ik zei ook gelijk, dat ik zag dat zijn hond geen kwaad in de zin heeft. Maar in het donker kon ik dat niet zien. Meneer had alle begrip voor mijn uitleg en zei, dat hij zijn hond voortaan aangelijnd zal houden. Ik bedankte hem en we wensten elkaar een fijne dag toe.
Zo kan het dus ook. Gewoon even met elkaar iets bespreken, zonder scheldpartijen of dood te zwijgen.