zondag 19 april 2020

Problemen?

Als kind / tiener kende ik soms problemen. Ik had te weinig levenservaring om daar op een goede manier mee om te gaan. Het was meer mijn positieve, optimistische instelling, waarmee ik toen met mijn problemen omging.
Als ict'er kende ik geen problemen. Ik had inmiddels al meer ervaring opgedaan en geleerd. Gebruikers van informatiesystemen kenden wel problemen. Als zij een probleem hadden, kreeg ik een uitdaging. Zo heb ik problemen tijdens mijn loopbaan ervaren. Overigens zag ik ook mijn eigen problemen al als een uitdaging. Problemen zijn er immers om opgelost te worden. Als ik een probleem moest onderzoeken, dan ging ik als eerste op zoek naar de eigenaar van het probleem. Vaak bleek er geen eigenaar te zijn. Dus was er geen probleem. Dat kwam voor in situaties waarin anderen zich druk maakten over 'problemen' die ze bij collega's zagen. Terwijl die collega's zelf het helemaal geen problemen vonden. Er zijn nu eenmaal mensen die veel op zichzelf projecteren. Ook wanneer ze mijn blog lezen, denken zij : "Hij heeft het over mij!" Dat denk ik ook soms als ik iets herkenbaars lees of hoor. Maar dan reageer ik op een opgetogen manier en dus niet negatief. In de zin van : "Hé, wat leuk! Ik ben dus niet de enige!" Ook als het om mijn zwakke kanten gaat. Want zo uniek zijn we ook weer niet.
Mensen met een laag zelfbeeld neigen naar het betrekken op zichzelf van alles en nog wat. Lijkt me een zwaar leven. Vooral als het om negatieve dingen gaat.
Problemen zijn er dus om opgelost te worden. En dat doe ik graag. Daarom heb ik geen last van stress of andere sores. Ik loop liever niet tijden lang rond met een probleem. Ik heb liever leuke dingen aan mijn grijze hoofd en.... ik houd van lekker slapen.