donderdag 28 april 2016

Pardoes de straat op

In het nieuws las ik over een kindje van 3 jaar, dat op straat aangereden is. Het is aan zijn verwondingen overleden. De bestuurder van de auto meldde zich later bij de politie. De jongeman (18) was in paniek geraakt en doorgereden. Heel erg triest allemaal. Maar even wat anders, wat doet een kind van drie jaar op straat?
Bij ons rijdt sinds kort een jongetje van die leeftijd op een fietsje met van die stepwieltjes. Zonder enig toezicht is hij al een paar keer met hoge snelheid vanuit de brandgang pardoes de straat opgereden (foto). Daar is als naderende automobilist zelfs in een 30 km gebied, geen remmen aan. We hebben hem al een paar keer gewaarschuwd, dat niet te doen. Ook een andere buurtbewoner heeft hem zo bezig gezien en is toen erg geschrokken, omdat er een auto naderde. Maar ja, als je wat zegt kijken de hedendaagse kids je aan met een blik van : "Heb ik soms iets met jou te maken?" Dit kereltje dus ook. Rest ons nog alleen zijn ouders te vinden en hen te waarschuwen voor het gevaarlijke gedrag. Dan hebben we weer aan onze morele verplichting voldaan.
Zelf geloof ik weinig van al die zogenaamde 'onbewaakte ogenblikken'. Kinderen worden vanaf hun geboorte overal gedumpt. Dus ook op straat. En als het echt slecht weer is, gaan ze die andere straat op. De digitale weg. Ook een zeer gevaarlijke weg. En ook vaak zonder enig toezicht.