maandag 25 april 2016

BBC : MH17 neergehaald door gevechtsvliegtuig

Op BBC 2 was een documentaire te zien over de crash van vlucht MH17, waarbij 298 mensen omkwamen, waaronder 189 Nederlanders. Volgens de docu werd het Maleisische toestel door een Oekraïense straaljager aangevallen en neergehaald. Diverse ooggetuigen maken melding van een tweede toestel in de buurt van MH17. Een maand eerder zijn op gelijke wijze zo'n 16 militaire toestellen in het gebied neergehaald. Het gebied waarin vlucht MH17 zich bevond was volgens de onderzoekers bekend oorlogsgebied.
De docu makers onderzoeken nog in hoeverre de tragedie door de CIA opgezet is, om de Russen aan te pakken. Men hoopt dan ook exactere informatie te kunnen verstrekken over de toedracht van de crash. Er wordt ook onderzocht waarom de hoge Oekraïense functionaris Oleksandr Ruvin beschoten werd. Men denkt dat de (mislukte) aanslag direct te maken had met het onderzoek.
Men heeft ook vastgesteld, dat het lichaam van een piloot pas werd vrijgegeven aan Nederlandse onderzoekers, nadat het stoffelijk overschot door Oekraïne ontdaan was van 'metaalresten'. Het Brits onderzoek geeft aan dat het MH17 rapport van de OVV flink rammelt.
Oekraïense ooggetuigen hebben direct na de crash al verklaringen afgegeven over een eigen gevechtsvliegtuig, dat op een burgervliegtuig had geschoten.