vrijdag 8 april 2016

Geen aristocratie, maar democratie!

Het Oekraïne referendum heeft weer eens bewezen, dat onze zogenaamde volksvertegenwoordigers hun eigen gang gaan. De quasi verbaasde reacties van onze volksvertegenwoordigers slaan nergens op. Men is louter met de eigen loopbaan richting de EU of de NAVO of de Verenigde Naties bezig. Qua werkwijze dansen de door ons gekozen vertegenwoordigers naar de pijpen van die internationale organisaties en nauwelijks tot niet naar die van de Nederlanders zelf.
Voor belangrijke vraagstukken moet men vooraf de bevolking raadplegen en dan pas beslissen en niet, zoals nu, andersom. Zo lijkt een referendum een zoethoudertje voor de bevolking. Alsof er inspraak is geweest.
Niet alleen op nationaal niveau, ook lokaal worden dezelfde aristocratische spelletjes gespeeld. De besluiten zijn al genomen en pas dan worden bewoners geïnformeerd onder het voorwendsel van 'inspraak'. En dat alles ten faveure van het cv van betrokken lokale politici.
Het lijkt mij geen enkel probleem om geregeld referenda te houden. We hebben DigiD en poll programma's. Dus waarom al dat belastinggeld verslindende, overdreven ambtelijke en gemanipuleerde (spelen met voorlichting, beperken aantal stemlokalen enz.) verkiezingsgedoe? We doen toch ook via internet belastingaangifte? Sommige gemeenten doen wel soms iets dergelijks, maar ook daar merk ik dat zo'n raadpleging een schertsvertoning is.
Stel periodiek een lijstje samen met drie of vier essentiële maatschappelijke / politieke vraagstukken, waarop stemgerechtigden kunnen reageren met Voor of Tegen.
Ik weet zeker dat er veel bezwaren zijn tegen het huidige EU beleid, de relaties met Turkije, de VS en ons Defensie apparaat c.q. de werkwijze van de NAVO.
Als men zou besluiten om in belangrijke gevallen de achterban vooraf te raadplegen en dan pas te beslissen, zal de democratie veel meer inhoud krijgen en veel krachtiger worden. Nederland neigt steeds meer naar een totalitaire staat met gekozen dictators.