donderdag 21 april 2016

Op de zwarte lijst

Vanuit Turkije worden in Nederland wonende Turken opgeroepen medelanders aan te geven die Erdogan beledigen. Ze kunnen de namen doorgeven aan het Turks consulaat in Rotterdam. Met dank aan mevrouw Merkel.
Ik weet niet wat de bedoeling van die oproep is. Krijgen we te maken met Grijze Wolven? Komen er Turkse moordeskaders, wordt de kebab vergiftigd of gaan we op transport naar Turkije? Je weet tegenwoordig maar nooit. Het is zo'n gekke wereld. En toch zetten veel landen hun deuren wagenwijd open en blijft men wegkijken. Zo'n oproep tegen vrije meningsuiting geeft maar nog eens aan met wat voor soort mensen wij te maken hebben. En toch gaan veel Nederlanders met vakantie naar dat land. Lekker goedkoop, hè? In zowel de letterlijke als figuurlijke betekenis van het woord.
Natuurlijk gaan onze volksvertegenwoordigers erg verontwaardigd reageren. Maar daar blijft het dan bij. Van doorpakken heeft men in ons land nooit gehoord. Want Erdogan is immers een bevriend staatshoofd. "Zeg mij wie uw vrienden zijn en ik zeg u wat voor politicus u bent", zeg ik dan maar. Erdogan beseft blijkbaar niet wat zijn oproep hier teweeg kan brengen. Men moet niet vreemd opkijken indien men Turkse middenstanders gaat mijden of misschien zelfs boycotten. Dan maar geen kebab meer. Zo'n reactie kan ook gaan plaatsvinden als gevolg van zo'n oproep. Groeperingen zoals Grijze Wolven zijn net zo gevaarlijk als de criminele motorclubs. Maar wolven zijn in welke kleur dan ook een beschermde diersoort.
Als Turkije lid wordt van de EU en de macht in handen krijgt, wordt die zwarte lijst afgewerkt. Ik vind het maar allemaal erg eng. In het ergste geval moeten we kiezen tussen verplicht Kebab eten of lid worden van het D66 van Pechthold. Die partij heeft namelijk iets met Grijze Wolven en Erdogan. Ik hoop dat tegen die tijd de Turkse oppositie aan de macht is. Dan krijgen de mensen op die lijst gratis een geheel verzorgde vakantie met VIP behandeling in Turkije aangeboden. Ik blijf positief.