donderdag 28 april 2016

Einde sancties Rusland?

In Duitsland is meer dan 70% van de ondervraagden voor beëindiging van de boycot van Rusland. Merkel en Obama(waar bemoeit die man zich mee?) willen dat de boycot wordt gehandhaafd. De sancties waren genomen vanwege de Russische bemoeienis met Oekraïense aangelegenheden (Krim). Op zijn beurt stelde Poetin een importverbod in van producten uit de EU. Pijn over en weer, dus. Het enige wat Poetin gedaan had, was het opnemen voor pro Russische bevolking van het schiereiland. Zijn er na de onteigening rellen uitgebroken? Nee, want de meeste inwoners wilden terug naar Rusland. Na de, voor dat schiereiland, democratische hereniging zijn nog geen 200 mensen gearresteerd wegens anti Russische activiteiten. Een fractie van het totaal aantal van bijna 2 miljoen Krim-mensen.
In Duitsland vreest men een ruk naar rechts. Men, de zittende politieke partijen, is behoorlijk geschrokken van de verkiezingsoverwinning van de FPO in buurland Oostenrijk. Maar ja, dat krijg je als je lak hebt aan je eigen achterban. De sancties tegen Rusland lopen in juli van dit jaar af.
Amerika heeft zijn modernste gevechtsvliegtuigen naar de Zwarte Zee gestuurd. Vanwege de Russische dreiging, beweert Obama. Ordinaire provocatie, lijkt mij. De F22 Raptor Stealth toestellen staan o.a. op bases in Roemenië en Letland. Het is nog steeds het oude liedje : zodra de Russische beer zich beweegt slaat overal de angst toe.
Behalve bij Donald Trump misschien. Trump wil betere betrekkingen hebben met Rusland en China. Nieuwe wegen inslaan? Dat zou al heel wat zijn.