maandag 18 april 2016

Gestolen kunst Westfries Museum

Zo'n 10 jaar geleden zijn uit het Westfries Museum in Hoorn kunstvoorwerpen gestolen, bestaande uit schilderijen en zilverwerk. Een viertal doeken zijn eind vorig jaar in Oekraïne teruggevonden. Volgens Oekraïense functionarissen, stonden de doeken op een website. Bericht werd, dat de doeken in handen zijn van OUN militie. Men zou bij die organisatie 'een inval' gedaan hebben. Dat verhaal komt mij wat vreemd over. Waarom?
De Organization of Ukrainian Nationalists (met een gewapende vleugel genaamd UPA) staat bovenaan de lijst om tot nationale helden van de Oekraïne benoemd te worden. De groepering is een ordinaire fascistische organisatie, die in het verleden erg nauw met de Nazi's heeft samengewerkt. De leden zijn betrokken geweest bij massa-executies en moordpartijen. Dat verleden vormt een van de pijnpunten tussen dat land en Rusland. De OUN vormt ook een dilemma voor Oekraïne in verband met de wens om tot de EU te willen toetreden.
De Oekraïense regering doet voorkomen alsof de OUN niets te maken zou hebben met de huidige politieke en maatschappelijke situatie in het land. De groepering is niet alleen maatschappelijk en politiek geaccepteerd, hij maakt ook nota bene als heldenorganisatie deel uit van de rechtervleugel. Om het blazoen van deze organisatie wat op te schonen heeft men deze organisatie gedurende de periode 2005 - 2010 (onder bewind en op initiatief van president Yushchenko) ook het redden van Joden(!) in WO2 toegedicht. Geschiedenisvervalsing op en door hoog niveau, omwille van toetreding tot de EU.
Kortom, de geroofde kunst bevindt zich sinds de diefstal al in Oekraïense handen. Corrupte regeringshanden dus.