dinsdag 19 april 2016

Een valse hond

Als ik héééél erg boos of bedreigd zou worden, dan zou het zelfs zo kunnen zijn, dat ik me vals zou kunnen gaan gedragen. Om die reden heb ik nooit veel vertrouwen gehad in afspraken rond oorlogvoering, zoals de Geneefse conventies. Lees o.a. over de praktijken van de Amerikanen in Guantanamo Bay, ons eigen optreden in het voormalig Indië enz.. Niet alleen een kat, ook een mens maakt in het nauw rare sprongen.
Fenna en Emma's speelgoed
Ook een hond. En Luis Suarez. Het komt steeds vaker voor, dat een hond bijt. Vaak is het van zich af bijten. Zich even laten gelden. Even laten blijken, dat ook een hond recht op zijn eigen leefruimte heeft. Een hond bijt niet zomaar, zoals vaak beweerd wordt door eigenaren. Veel honden (ons land kent bijna 2 miljoen blaffers) worden weliswaar gevoed, maar nauwelijks of verkeerd opgevoed. Net als veel kinderen dus. De meeste bijtgevallen (zo'n 150.000 gevallen per jaar!) hebben te maken met de opvoeding van de hond. Een hond wil zich dan laten gelden. Al zijn er ook honden, die daar nauwelijks behoefte aan hebben. Niet alleen opvoeding, ook het (door)fokken kan leiden tot agressief gedrag.
Fenna is ook al een paar keer als vals gekwalificeerd. Als ze geen zin heeft in spelen met een andere hond, of als een andere hond te opdringerig is, gromt ze even en neemt een roerloze houding aan. Het betekent niets meer of minder dan : wegwezen en anders...! Als de andere hond dan toch doorzet, krijgt ie op z'n donder, dat met onder andere happen /bijten gepaard gaat. Het is gewoon hondengedrag. Maar niet voor de niet-kenner. Die heeft het over valsheid.
.'..mijn bal...!'
Onze kinderen konden van jongs af aan met hun handjes in een voederbak graaien.We hebben onze honden geleerd, dat ze dat moesten toestaan. Maar de kinderen kregen ook hun lesje : Als de honden eten moesten ze gewoon uit de buurt blijven. Honden zijn ook nooit speelgoed geweest voor de kids. Wij hebben honden genomen en ze nooit als een soort cadeau aan de kinderen gegeven. Onze kinderen werden geleerd met honden om te gaan en ze als dier te respecteren.
Een overgroot deel van de bijtincidenten kent kinderen als slachtoffers.
Ik vind het extra triest wanneer een kind door een eigen hond gebeten wordt. Eigenlijk wordt het door zijn ouders, de opvoeders van de hond, gebeten. Een hond communiceert erg veel met zijn lichaam. Het is daarom noodzakelijk, dat de eigenaren het gedrag van de hond kunnen 'lezen' en daarop anticiperend optreden.
Als Fenna tijdens haar balspel bezoek krijgt van een andere hond en vervolgens doodstil over haar tennisbal gaat staan, betekent het : Afblijven! Als er niet geluisterd wordt, krijgt de andere hond er van langs. Tenzij ik voortijdig ingrijp. Fenna is dus niet vals, maar wel nog steeds een hond. Mocht je toch gebeten worden door een hond, raadpleeg altijd een arts en doe aangifte.
Tot slot, veel honden hebben dagelijks lichaamsbeweging nodig. Om hun energie kwijt te raken. Dat betekent niet een eindje wandelen, maar echt uitlaten en rennen. Honden die hun energie niet kwijt kunnen, gaan klieren in huis. Dan bijten ze van alles aan gort.