zaterdag 2 april 2016

Gado Gado

Ze, Sonja en Mike, zijn naar de nieuwe loods om Ben daar te helpen met de inrichting. Ik blijf thuis, zodat Fenna gewoon op tijd uitgelaten kan worden. 's Morgens heb ik wat ramen gezeemd. 's Middag heb ik wat boodschappen gedaan en Fenna weer eens laten rennen. Haar loopsheid is zo'n beetje weer passé. Ik bouw het wel rustig op met haar, ook al laat ze merken nog wel een half uurtje door te willen gaan.
Ik ga voor de harde werkers gado gado maken. Ik heb de groenten( kool, taugé en sperzieboontjes) gekocht. De halve komkommer gaat er ook bij. Ik maak ook een portie gebakken kip en..... een sambal goreng van gehakt (foto)! Straks zet ik de rijst alvast op en ga ik de satésaus maken. De rest, de gebakken uitjes en de kroepoek, heb ik klaargelegd.
Kijk, iedereen maakt gado gado op zijn of haar eigen manier. En overal smaakt het net weer anders. Ik zou er bijvoorbeeld ook gekookte aardappeltjes en/of tahoe bij kunnen doen. Ik weet nog toen ik bij mijn ouders thuis ging eten, ik telkens weer die specifieke smaak van thuis proefde. Daarmee wil ik niet zeggen dat Sonja niet zou kunnen koken, hoor. Ze is een heuse keukenprinses! Maar zoals gezegd, iedereen doet het op zijn / haar eigen manier.
De sambal goreng van gehakt kan ik ook op brood eten. Misschien ken je het bekende Surinaamse broodje bakkeljauw? Zo'n broodje met die pittige vis? Nou, dat gehakt van mij is dus de vervanger van die vis. Ik heb niet al te heet gemaakt, want dan vind ik hem niet zo lekker. Dan glij je tijdens het eten ervan in het zweet van je stoel. Nee, het moet gewoon lekker blijven. Voor iedereen.