donderdag 7 april 2016

Het huishouden doen

tentje opruimen
Vooral nadat ik in de WAO terechtkwam, heb ik me bezig gehouden met het huishouden. Daarvoor ook wel, maar toen werkte ik nog dagelijks. Ik hoor soms mensen, vooral moeders, zuchtend en steunend praten over het huishouden. Ik hoor ook over een aanpak, waarvan ik geen voorstander ben. Het gaat vaak over het opruimen van andermans spullen. Vooral die van de kinderen.
Wie zijn kinderen leert zelf hun rommel op te ruimen, de eigen kamer schoon te houden en niet alleen te eten en te drinken maar ook de afwas te doen, heeft al extra tijd gewonnen voor zichzelf. Kortom, een kwestie van niet zo suffig achter je kinderen aanhollen. Kom op zeg! Wie daarmee stopt merkt, dat het mes aan twee kanten snijdt : meer tijd voor jezelf en het kind leert voor later. Krijgen ze ook meer respect voor het werk dat ouders verzetten.
Geen zin meer in spelletje A, dan eerst opruimen voordat ze aan spelletje B mogen beginnen. Dat geldt ook voor de aanwezige vriendjes /vriendinnetjes. Een bed opmaken is echt niet moeilijk. Net zoals vuile kleding in een wasmand gooien. Niet in de wasmand = niet gewassen. Laat ze zelf ook eens een/hun was draaien en ophangen en strijken. Veel jongeren kunnen amper koken. Stuur ze naar de winkel met een bepaald vast bedrag om inkopen te doen voor het avondeten. Ze leren dan op prijzen te letten en met geld om te gaan.
Goedkoop
Naarmate ze ouder worden kunnen ze nog meer leren en doen. Helemaal als ze niet meer met pa en moe mee willen met vakanties. Dan mogen ze zelf hun huishouden runnen.
Dit alles geldt ook voor veel mannen. Er zijn nog veel mannen die in het huishouden geen vinger uitsteken. En toch komen ze aan hun gerief......