zondag 10 april 2016

Je kind chippen

Afgelopen weken las ik over een chip aanbrengen bij je kind. Men doet zoiets al bij bepaalde huisdieren, zoals honden en katten. Die beesten krijgen zo'n chip onder hun nekvel gespoten. Maar nu is een ander huisdiertje in beeld, het kindje. Veel kindjes krijgen een telefoonnummer op hun arm gekalkt. Daarna worden ze door hun gemakzuchtige en kortzichtige ergens los gelaten, met de gedachte : daar ben ik weer mooi vanaf! Denken die ouders nou echt dat een pedo dat nummer belt als ie hun kindje tegenkomt?
Ik weet niet waar men zo'n chip bij een kind wil aanbrengen. Die hebben helaas vaak geen nekvel. Ik hoor dat zo'n gechipt kind gemakkelijker terug te brengen is naar de ouders. Het schijnt ook eenvoudig op te sporen zijn via gps. Men heeft dan als voorbeeld een dagje aan het strand of in een pretpark. Oké, leuk. Maar komt er dan ook een correctie-mogelijkheid? Een stroomstootje voor als het kind iets doet wat niet mag. En krijgen alle volwassenen dan zo'n 'remote correction controller' om al die kleine boefjes een lesje te leren? Zo'n ding had gisteren langs de lijn handig geweest. Dan ahd ik dat dikke joch dat zijn moeder uitschold voor straf even over de grond kunnen laten rollen.
gechipt en toch in de gaten blijven houden
Op oudere leeftijd zal zo'n gechipt kind dat ding willen laten verwijderen. Dit om te voorkomen dat pa en/of moe kan zien waar het uithangt. Er zullen ook wel apps komen, die het signaal van zo'n chip kunnen verstoren : "Even die k*tchip uitschakelen..."
Voor thuis is zo'n chip trouwens ook handig. Je kan je huis indelen in zones. Gewoon een detectieantenne in de deurpost monteren, die een deur wel of niet opent als zo'n chip er voor staat. Je kunt ook zien hoe lang iemand op het toilet heeft doorgebracht. Of wie telkens in de koelkast staat te graaien. Je kunt ook controleren hoe laat je kind thuisgekomen is. En eventueel de deuren automatisch blokkeren, zodat het niet naar binnen kan omdat het te laat is. Oké, die van de schuur (waar een stretcher staat) gaat dan natuurlijk wel open.
Zo'n chip kan je ook koppelen aan bijvoorbeeld de startonderbreker van de auto. Kunnen pa en moe met een gerust hart de auto thuis laten staan. Zo zijn er meer handigheidjes te bedenken.
En toch zie ik niet zoveel heil in een gechipt kind. Ik ben bang dat ouders nog gemakkelijker met hun al belabberde toezicht zullen omgaan. Hun afstandelijk gedrag zal alleen maar verergeren. En laten we wel zijn, een pedofiel gaat ook niet even de ouders van een gechipt kind bellen. Die heeft wel wat anders te doen.
Wie toch zijn/haar kind graag zijn gang wil laten gaan, kan beter overwegen die gele plastic labels te gebruiken. Koeien hebben die ook gekregen. Met die labels aan zijn oren zal zo'n kind niet snel de straat op gaan. En anders zal je als ouders misschien toch maar gewoon je kind in de gaten moeten houden. Ja sorry, ik weet het, dat is een heel gedoe. Tenzij je het fatsoenlijk opvoedt.