zaterdag 4 april 2015

Weer treinpersoneel mishandeld

geen zwartrijders in het OV
Het gebeurt helaas geregeld : personeel van het openbaar vervoer dat mishandeld wordt door reizigers. De straffen die uitgedeeld worden lijken nergens naar. Dus blijft het probleem bestaan en wellicht toenemen. Al is dat laatste niet te hopen. Het is al langere tijd lastig om hulp te bieden in dergelijke gevallen. Al eerder is voorgekomen dat mensen die een aangevallen persoon geholpen hebben, zelf ook op het matje worden geroepen. Ze worden aangeklaagd wegens mishandeling of  'buiten proportioneel' geweld. Alsof je in zo'n situatie eerst met de aanvaller in gesprek moet om te vragen hoe hard ie aangepakt mag en wil worden.
Zelfs als je een dief probeert vast te houden totdat de sterke arm komt (en dat duurt vaak even), beloop je een grote kans op een aanklacht wegens vrijheidsberoving. Tel daarbij op de slechte ervaringen met en het lamlendig optreden van de politie, de advocatuur die het structureel opneemt voor criminelen en de taakstrafjes van menige rechtbank met als resultaat : omstanders lopen liever een stukje om. Het wordt tijd dit soort gedrag eens echt flink aan te pakken en slachtoffers, helpende passanten en burgers in het algemeen beter te beschermen en te vrijwaren van aanklachten van dit soort aso's.
Iemand stelt voor om burgemeesters een zelfverdedigingssport te laten volgen. Dat lijkt mij symptoombestrijding. Dan mag driekwart van Nederland wel op cursus. Misschien is het beter en efficiënter het aso gedrag veel harder aan te pakken.