donderdag 9 april 2015

Halsband of tuigje?

...wat een tuig op de weg, hè baasje?..

arme kat, eh... nek
Er zijn veel mensen die hun hond van een tuigje voorzien. Ze gebruiken nauwelijks de bekende halsband. Gedreven door mijn leergierigheid, besloot ik onlangs de vraag uit te zetten 'waarom kiezen hondeneigenaren voor een tuigje?'
Ik kreeg heel veel reacties. En natuurlijk waren er ook venijnige bij. Zo gaat dat nu eenmaal op het internet. Zelfs op een 'Goede morgen!' kan je een rotopmerking verwachten. Dus waarom niet op zo'n vraag? In sommige gevallen liep het uit op een heftige discussie over de voor- en nadelen van een halsband of tuigje. Ja, ja, voor sommigen was het een echte halszaak. Heel interessant om zoiets te volgen. Ik kreeg wel geregeld de neiging op te merken : "Het is slechts een vraag hoor!" maar ik hield me keurig in. Uit de reacties maak ik op dat veel mensen voor een tuigje kiezen uit medelijden met hun trouwe viervoeter. "Heb je weleens gehoord wat een rare geluiden de hond maakt als ie in zo'n halsband hangt?", was een veel gemaakte opmerking. Reden voor mij om te denken : "Maar dat doe ie toch zelf?" of "Die hond moet jou toch volgen en niet andersom? Wie laat wie eigenlijk uit?" Er waren ook opmerkingen over mogelijke letsel aan de nek door een halsband. Dat zou kunnen, maar daar heb ik met bijna 40 jaar hondenervaring nog niet eerder van gehoord. En ik ga niet bij voorbaat voor Fenna mijn nek uitsteken.
Er waren ook reacties waarin beweerd werd, dat de hond met een tuigje niet meer aan de riem trok. Daar twijfel ik aan.
Wat ik, als notoire halsband gebruiker, wel zie zitten is het gebruik van zo'n tuigje in de auto. Dan zie ik Fenna bij een botsing niet opeens voorbij komen vliegen en dwars door de voorruit gaan. Misschien ook in een tuigje als Fenna aangelijnd naast de fiets rent. Al is dat laatste niet echt noodzakelijk, want ze is behoorlijk gedwee. Als laatste optie voor het gebruik van een tuigje, zie ik de hondenkar voor me. Fenna in een tuigje voor en ik in de kar. Zonder zweepje, maar wel met een lange stok waar een worst aan bungelt. Ze moet natuurlijk wel goede vooruitzichten hebben, ook al is het maar een hondenbaan. Maar ja, dan krijg ik geheid problemen met andere dierenliefhebbers en de Dierenbescherming. Dan word ik als tuig behandeld. En dat zal Fenna op haar beurt wel weer worst wezen.
Tuigje. Soms zie ik moeders met een kind in een tuigje aan de riem. Die kids staan (nog) niet onder appel. Hen een halsband omdoen is niet toegestaan. Bij kinderen trouwens ook niet. Een zeer krachtige rolriem lijkt me een goede oplossing voor die kids. Een druk op de knop en je kind komt zo aangevlogen.