dinsdag 21 april 2015

Ik ben geen deskundige

Het gaat goed met onze economie, volgens onze deskundigen. Als ik om me heen kijk en mijn oren ook openhoud, zie ik veel winkels sluiten, hoor ik veel geklaag over het tekort aan geld en worden we van alle kanten geplukt. Maar ach, ik ben geen deskundige.
Een bierfiets is door een trein aangereden. Of was het andersom? Ik bedoel zo'n trein kan niet even uitwijken. De bierfiets is een raar fenomeen. Normaal mag je geen alcohol drinken achter het stuur. Maar gelukkig hebben we de bierfiets, waar je je kunt beperken tot het trappen. Lekker zuipend en lallend rondrijden en voor mobiele overlast zorgen. Ik zou zeggen : weg met die fiets! Geen alcohol in het verkeer. Maar de deskundigen denken er anders over.
Een advocaat is ook een deskundige. Althans, dat verwacht ik. Laatst hoorde ik een advocaat over zijn cliënt het volgende zeggen : "Hij was een zeer aardig iemand, met een grote sociale inslag. Hij was net vader geworden en die rol lag hem erg goed. Ik mocht hem wel." De cliënt was een vuurwapengevaarlijk sujet, een vaste bajesklant die even eerder was geliquideerd. Maar ach, de advocaat zal het ongetwijfeld beter weten dan ik.  Ik ben nu eenmaal geen deskundige in het Nederlands recht.
Een dorpsbewoner heeft last van katten. Ze lopen zijn huis in en uit. Waarom? Omdat hij ze geregeld te eten en te drinken geeft, de deur wagenwijd openzet (ook 's winters) en dozen buiten geplaatst heeft, waarin ze kunnen overnachten. Hij heeft vaak geprobeerd ze weg te jagen, maar vreemd genoeg (?) zonder succes. Als blijk van dank mauwen ze de hele dag en poepen en piesen ze in zijn tuin. Ook dat vindt de bewoner niet leuk.
Die bewoner met zijn kattenprobleem doet me denken aan onze regering en het vluchtelingenprobleem. De dames en heren politici hebben de deur voor hen wagenwijd opengezet, zorgen voor onderdak en eten en beklagen zich vervolgens over de overlast en het feit dat ze niet weg willen. Maar ja, dat valt allemaal onder hogere politiek. Ook daar ben ik geen deskundige in.