woensdag 29 april 2015

Geklungel

Daar houd ik dus niet van. Ik zie vaak maandagochtend en/of  vrijdagmiddag-werk. Van dat halfbakken gedoe. Of zaken waarover niet goed is nagedacht. Zoals de montage van de standaard schutting bij de huurwoningen. Die staan hier niet op de rooilijn, maar zo'n tien á vijftien centimeter van de rooilijn vandaan. En dus in de tuin. Dat geld met name voor hoekwoningen. Lastig als je een omheining wilt maken, die recht moet zijn. Tenzij je het verlies aan oppervlakte geen probleem vindt. Maar met de kleine tuintjes hier telt elke vierkante centimeter.
Afgezien daarvan zijn ze met enorme, onooglijke beugels aan de buitenmuur bevestigd. Echte ondingen door hun aparte vorm. Men wilde de schutting per se recht tegenover de regenpijp plaatsen. Vraag me niet waarom. Vanwege die vorm moeten de schroeven op een zeer ongunstige plek op de hoeksteen bevestigd worden. Met gevolg dat veel stenen afbreken. Op zo'n schutting komen behoorlijke krachten te staan als het stormt.

De schuttingen staan ook op 15 centimeter afstand van de muur. Ergo : een flinke kier en dus wind. En alsof dat allemaal niet genoeg ellende oplevert, heeft men besloten de planken om en om horizontaal te plaatsen. Of wel : een handige opstap voor inbrekers.
Wat mij ook verbaast is dat er blijkbaar een periode van schaarste was op het gebied van schroeven. Of was het gebrek aan tijd of zin? Hoe dan ook, het lijkt me niet correct schuttingplanken vast te zetten met slechts één schroef. Sommige waren niet helemaal in het hout gedraaid. Er waren ook planken van 2,50 meter lang die alleen op de uiteinden waren vastgezet aan een paal. Ook met één schroef aan elke kant. In het midden was geen paal. Dus die planken zwabberden flink. Bij de betreffende 'timmerman' zat blijkbaar ook een schroefje los.
En waarom het hekje na verloop van tijd scheef gaat hangen, lijkt me ook duidelijk : geen diagonale plank / lat gebruikt.