zondag 26 april 2015

Hond en symptoombestrijding

Volgens de Dikke van D betekent het dat klachten bestreden worden zonder naar de oorzaak te kijken. Ik moest daar weer even aan denken toen ik een probleem las over een trouwe viervoeter. Het beestje heeft de gewoonte zijn baasje overal te volgen. Naar de keuken, het toilet, de badkamer enz. Ook als het baasje even naar de buren gaat, moet en zal de hond hem volgen. En als het baasje toch zijn been poot stijf houdt, gaat de hond blaffen, piepen en janken. Het baasje wil van dat gedrag af.
Tot mijn verbazing zag ik een stortvloed aan oplossingen, die me aan symptoombestrijding deden denken. Ze varieerden van aanlijnen tot schrikdraad en hoge hekwerken. Ik schrok van de enorme hoeveelheid aan antwoorden die niets meer of minder waren dan symptoombestrijding.
Ik las nergens een tip over hoe je een hond kunt leren even alleen te zijn. Zonder blaffen en/of janken. Wij hebben eht met onze honden zo gedaan : Geleidelijk aan opbouwen en steevast met overtuiging een vast commando gebruiken. Wij gebruiken het woord 'Oppassen'. Zodra Fenna dat hoort krijgt ze een bevestiging van haar vermoedens : ze gaan even weg. We zijn begonnen met een paar minuten. En telkens als het goed gaat iets verder uitbouwen. Ik weet, het kost tijd en geduld. Maar dan ben je er wel, net als de hond, met een gerust hart voorgoed vanaf.
Fenna had verlatingsangst. Ze kon vrij snel gemakkelijk zo'n 4 uur alleen blijven. Zonder janken en/of blaffen. Voor ons is die 4 uur een grens. Fenna zou best langer kunnen 'oppassen', maar dat vinden wij niet nodig. En als we weer thuiskomen, krijgt ze een koekje als beloning. Maar pas dan, als ze weer rustig is.