zaterdag 11 april 2015

Belangrijk nieuws

Als ik het nieuws kijk of lees, dan valt me al een tijdje de volgorde van de onderwerpen, ook wel items genoemd, op. Afgaande op datgene wat gaande is in ons land en de wereld, schijnt de zwangerschap van een bekende Nederlandse belangrijker te zijn, dan de het doodrijden van een meisje door een gehaaste politieman.
Zelfs de terugkeer van voetballer Kuijt naar de Kuip en het feit dat een cipier seks heeft gehad met een gedetineerde is veel belangrijker nieuws, dan het feit dat Amerikaanse en Cubaanse regeringsfunctionarissen na ruim 50 jaar elkaar de hand weer schudden. Er is ook nieuws dat geen nieuws is. Terzijde : eigenlijk is er nauwelijks nieuws, want het is allemaal geschiedenis.
Geen nieuws is de melding van een korpschef van de Nationale Politie, dat moslim-personeel genegeerd en gepest wordt door collega agenten. Dat is geen nieuws, want het is (dankzij andere korpschefs) algemeen bekend, dat pesten en ander wangedrag jegens collega's nu eenmaal de cultuur is bij de politie.
Misschien ligt daar de oorzaak van veel politie-ellende op straat, niet alleen hier maar ook elders zoals in Amerika. Daar schieten gefrustreerde cops op alles wat zwart is en beweegt. En als het hen lukt iemand staande te houden, wordt ie ter plekke geëxecuteerd, in de boeien geslagen en alsnog nog flink mishandeld. Zoals agent Michael Slager (what's in a name?) dat deed. Logisch dat iedereen op de vlucht slaat als er een cop op je afkomt. Gelukkig is er het nieuws, de smartphones van verontwaardigde burgers en het internet. Die zorgen ervoor, dat de waarheid publiek wordt. Nu nog oprechte rechters en advocaten. Dat wordt pas echt voorpaginanieuws.