maandag 13 april 2015

Emancipatie : niet altijd oké

Dolle Mina's, Baas in eigen buik, Vrouwen aan de top, gelijke beloning en meer van dat soort uitingen over de emancipatie van de vrouw. Tja, ik heb het allemaal mogen aanhoren en meemaken. In veel gevallen ben ik het eens met de gelijke behandeling van vrouw en man. Al vroeg ik me soms wel af of stenen sjouwen en voetballen nog iets met vrouwelijks had uit te staan. Ik vind het vrouwenhockey, waarin de dames gebukt met een omgekeerde wandelstok over het veld rennen, nog maar net kunnen. Misschien vooral omdat ze er vaak wereldkampioen in zijn geworden. Al weet ik nog steeds niet of ik daar trots op moet zijn of me voor moet schamen. Dat zijn zo de twijfels van iemand wiens opvoeding niet meer aansluit bij de werkelijkheid.
Wat ik niet begrijp is dat er in gevangenissen voor mannen, vrouwelijke cipiers werken. In het algemeen vind ik dat mannelijke criminelen door mannen gemanaged moeten worden. Dus ook in de rechtspraak. Veel vrouwelijk rechters delen taakstrafjes uit, want een schuldige echt straffen is toch zielig? Volgens mij doen ze dat bij hun eigen kids ook niet. Met alle maatschappelijke gevolgen van dien. Dus krijgt iemand die twee mensen dood gereden heeft van mevrouw de rechter een taakstrafje. En als de boze nabestaande een stoel naar haar hoofd gooit, zegt ze verder niets. Want ze weet dat ze verkeerd bezig is.
Aan vrouwelijke soldaten raak ik ook niet gewend. Er zijn uitzonderingen hoor. Er zijn vrouwen die mannelijke dingen goed aankunnen. Vaak zijn dat dames met een dosis mannelijke hormonen of nazaten van Kenau Simonsdochter Hasselaer. Ze kunnen liters bier op, grommen en vechten als een hond en zijn ook goed in kaartlezen en achteruit inparkeren. Ze ruiken ook naar aftershave. De meesten hebben een zeer kort geknipt kapsel en een vriendin die er vrouwelijker uitziet dan zijzelf.
Als ik met mijn ouderwetse beleefdheid heden ten dage een 'echt' vrouwelijke medemens help, door bij voorbeeld een deur open te houden of iets zwaars voor haar op te tillen, dan denkt zo'n vrouw al snel dat ik aan het flirten ben of zo. De nieuwe generatie vrouwen is dat blijkbaar niet gewend of heeft geen weet van de ouderwetse omgangsvormen. Die ouderwetse beleefdheid pas ik niet meer toe bij de eerder door mij geschetste vrouwen. In de tijd dat ik dat nog wel deed (vorige eeuw), kreeg ik vaak op verwijtende toon te horen : "Dat kan ik zelf wel!"  Dat is trouwens ook iets waar die groep nogal last van heeft : zelfoverschatting. Nee, ik laat geen video zien met een vrouw die haar auto probeert in- of uit te parkeren. Daar zijn er zoveel van, dat ik geen keus kon maken. Trouwens, mannen zijn ook niet altijd even slim bezig. Ze laten hun camera in de wc pot vallen of doen andere domme dingen :