donderdag 2 april 2015

Goede Vrijdag

Amnesty International is onvoorwaardelijk tegen de doodstraf. Om die reden is ook het executeren van terroristen voor Amnesty uit den boze. Andersom is het helaas zo, dat terroristen en anderen wel onschuldige medemensen veroordelen tot de doodstraf c.q. de dood injagen. Meestal zonder enige vorm van proces. Ik weet niet in hoeverre Amnesty ook tegen terreurorganisaties van leer trekt, maar ik heb niet gegoogled zo mijn twijfels. Het is op zich een nobel streven om de doodstraf uit de wereld te helpen. Misschien een gevecht tegen de bierkaai of zo je wilt tegen windmolens. Immers, er zullen altijd weer mensen zijn die de doodstraf uitspreken over anderen en ten strijde trekken. Ik mag hangen als het niet zo is.. Dat zal niet veranderen.
In Amerika is het vaak misgegaan tijdens het voltrekken van de doodstraf. En ik moet eerlijk bekennen, dat ik dat niet echt heel erg vind. Veel slachtoffers hebben ergere dingen moeten ondergaan voordat ze stierven. Oké, het is wel erg, maar ergens ook weer niet.
Amnesty ziet liever dat de hoogste straf levenslang is. Maar ja, wat kost iemand die levenslang heeft gekregen? En is dat te rijmen met onschuldige mensen die omkomen van de honger of kou? Over hen is immers ook de doodstraf uitgesproken.
Gelukkig bestaat Amnesty nog niet zo lang. Anders hadden we nooit een Goede Vrijdag en Paasfeest gekend en hadden moordenaars als Roelvink (sorry, de tv staat nog aan) Barabbas en andere zondaars nooit geweten, dat zelfs in de laatste minuten van hun leven vergeving mogelijk is. Al vind ik dat zelf wel wat laf : als het hellevuur in zicht is opeens 'sorry' zeggen. Aan de andere kant : wat zou er met ons gebeurd zijn als Pilatus, dankzij ingrijpen van Amnesty, Jezus (die het eeuwige leven heeft) levenslang had gegeven? Dan zouden we nooit verlost worden van onze zonden en zouden we geen Goede Vrijdag gekend hebben.