zaterdag 4 april 2015

ZZP'er worden?

Toen het begin jaren 90 aanzienlijk minder ging in de IT wereld, ondervond ik dat aan den lijve. Het bedrijf waar ik bijna 10 jaar werkte ging failliet. Gelukkig(?) was ik werkzaam voor een dochteronderneming, die mij graag op de loonlijst wilde plaatsen. Dus mijn pensioenopbouw enz. werd gewoon voortgezet. Toen de oorspronkelijke opdracht waarvoor ik was ingehuurd klaar was, kreeg ik alsnog met een rotsmoes een schop onder mijn kont. Een kolere streek! Maar ja, daar kon ik niet al te lang mee bezig zijn, dus ging ik subiet op zoek naar ander werk.

oude Prairie
Toen kwam ik erachter dat bij sollicitaties mijn leeftijd (44 jaar) een belemmering vormde. Zoals gezegd was het een slechte tijd, maar ik zag wel veel vraag naar tijdelijke dienstverbanden voor de duur van een opdracht. Dat deed mij besluiten om als freelancer aan de slag te gaan. Niet zomaar, want ik heb me vooraf eerst goed georiënteerd. Als freelancer zou er veel meer op me afkomen : financiële administratie, commerciële taken (i.v.m. de continuïteit van mijn werkzaamheden), organisatie enz. Ik kwam uit op een werkweek van gemiddeld 60 uur. Daar hebben we in de privésfeer eerst maar over gesproken.
Mijn eenmanszaak noemde ik BARAUT. Een woordspeling waarin mijn leeftijd en de IT wereld een rol speelden. Het lukte mij vrij eenvoudig en snel om aan kortlopende opdrachten te komen. Omdat het toch drukker werd, besloot ik te gaan samenwerken met een juriste (voor contracten en juridisch advies aan klanten) en systeemontwikkelaar. Zo ontstond een Vof, Fiducia genaamd,  die financieel en dus ook fiscaal per vennoot goed gescheiden was.
In die periode kwam ik ook andere freelancers tegen. Een aantal van hen zagen alleen het 'grote' geld (150 gulden per uur tikt aardig aan) en leefden en feestten in het heden. Dus reserveren voor de Belastingdienst was er niet bij. Ze lachten mij soms uit omdat ik in een oude Nissan Prairie reed en niet in een glimmende BMW uit de 7 serie. Maar ach, wie het laatst lacht... Vaktechnisch waren ze erg deskundig. Maar als freelancer / zzp'er gingen ze commercieel en vooral financieel de mist in.
Wie zzp'er wil worden moet alle aspecten van het runnen van een eigen bedrijfje beheersen. En anders onderdelen daarvan delegeren naar deskundigen en ervoor betalen. Ik stelde mezelf geregeld de vraag wat mijn kerntaken waren (gebaseerd op werk waar ik goed in was) en hoeveel procent van mijn tijd ik daaraan moest besteden. Het liefst 100%, maar dat is een utopie. Met die kerntaken verdiende ik mijn geld.
Als een monteur 40% van de tijd in zijn auto rondrijdt, is er iets mis. Tenzij hij beunt als taxichauffeur.