dinsdag 18 juli 2023

Zij wel, wij niet?

De politie is hier op zoek naar een persoon die donker gekleed is en een capuchon draagt. In verband met een explosie in een woning. Er staat niet bij of de persoon met of zonder zeis gezien is.
Het is erg raar, wanneer bepaalde woorden voorbehouden zijn aan bepaalde groeperingen. Zo hoorde ik een zwarte tiener zeggen, dat ze nooit met een blanke zou trouwen. "Want ik wil mijn bloedlijn zuiver houden", zei ze onder groot applaus van zwarte aanwezigen. Zo'n interview, er waren er meer, komt gewoon op de tv. Geen probleem. Maar wat gebeurt er als een blank iemand zoiets zegt? Dan is ie een nare racist en komt de blanke suprematie om de hoek kijken. Voor mij is iedereen (bruin, blank, zwart, geel, groen, rood of blauw) die zoiets uitkraamt geen racist, maar geeft zijn/haar eigen mening weer wat keuzes betreft. Niets mis mee.
Het gebruik van een scheldwoord is ook zoiets dergelijks. Waarom mag een zwarte wel 'nigger' zeggen en anderen niet? Als het dan zo'n vervelend woord is, gebruik het dan zelf ook niet.
Antisemiet, ook zo'n woord. Een al zeer oude term die vooral gelieerd is aan de Jodenhaat en -vervolging in de jaren 30 en 40. Dat woord doemt ook op, als mensen ageren tegen de naoorlogse politiek van Israël ten aanzien van de Palestijnen. Dan worden ook deze critici uitgemaakt voor antisemiet. Onzin natuurlijk. De betreffende Israëli's laten gewoon hun streken zien.