maandag 31 juli 2023

Gas en water aansluiten

Vanmorgen ben ik na een kort intermezzo met wat oud ijzer, de bedrading van de waterpomp gaan aansluiten. Het principe van de waterpomp is vrij eenvoudig. In de knop van de kraan bevindt zich een schakelaar, die de pomp bedient. De schakelaar is enkelvoudig, dus onderbreekt alleen de 12 volt plus. De pomp heeft wel een directe verbinding met de min pool. De plus pool wordt dus onderbroken door de schakelaar. Toch heb ik voor de zekerheid een foto gemaakt van de oude situatie. Waarom? Omdat het kleine schoepenrad van de pomp bij een verkeerde aansluiting (plus en min omgedraaid) de verkeerde kant op draait. Op de foto is de bedrading die naar boven gaat die van de kraan. Die van de pomp heb ik tussen duim en middelvinger. De 12 volt aanvoer is de grijze kabel. Die was behoorlijk lang.
Om beschadiging van de bedrading te voorkomen vanwege het gebruik van de lades, heb ik ze door flexibele pvc buis getrokken. Ik heb gekozen voor flexibel vanwege de vele bochten. De oude bedrading lag en hing los. Daar ben ik geen voorstander van. Ik heb de bedrading ook ingekort, zodat ze netjes weggewerkt kan worden. Ik heb toch maar weer de kroonsteentjes gebruikt. Waarom? Omdat zo'n pompje ook kapot kan gaan. Dan is het vervangen een kwestie van loskoppelen van de bedrading uit het steentje fijner, dan te moeten knippen, solderen en krimpen. In de kampeerbus had ik een verbinding met een stekkertje gemaakt. Die was ook erg gemakkelijk. Het kroonsteentje is nu zichtbaar, maar ik overweeg een kleine lasdoos te gaan gebruiken. De bruine waterslang heb ik vervangen door weer doorzichtige gloednieuwe.
De aansluiting van het gas was een kwestie van de slang monteren. Zowel op de gasleiding als op het kooktoestel. Al die tijd zat ik in de caravan op de grond, terwijl het buiten regende. 
Ik heb ook al vast de lijst gezaagd voor de schuifdeurtjes. Die ga ik morgen erop zetten. Ik doe eerst de boven- en onderkant en een zijkant van de lijst. Daarna schuif ik de deurtjes erin en als laatste maak ik de andere zijkant van de lijst dicht. Ik ben benieuwd of het ook zo simpel werkt. 😀