vrijdag 21 juli 2023

Schuttingtaal

Sinds kort heb ik nog twee schutting-klussen op mijn lijstje staan. Voor de korte vakantie kreeg ik een verzoek om een schutting te repareren. Ik heb die mevrouw beloofd om na de vakantie daarop terug te zullen komen. Je weet : belofte maakt schuld.
Gisteren ging ik op bezoek bij een andere bewoonster, die ik oppervlakkig ken van de wekelijks koffietafel (waar ik weinig present ben vanwege drukke bezigheden 😊). Wat de koffie- en soeptafel betreft doe ik het meeste thuis : de boel afwassen.
Na een welkom werd ik naar de achtertuin gedirigeerd. De tuin lag er keurig onderhouden en gezellig bij. Een van de dingen die haar overleden man heeft gedaan. Ze wees naar een schutting bestaande uit drie schermen. De middelste hing voorover. De schutting heeft twee afgebroken palen. "Iemand heeft als oplossing twee ronde palen naast de gebroken exemplaren in de grond gezet", vertelde ze mij. Die palen zijn in de tuin van de buurvrouw in de grond geslagen. Samen liepen we naar de tuin achter de schutting. Daar zag ik twee ronde palen een meter uit de grond steken. Met een enkele schroef waren de afgebroken palen eraan vastgezet. Die verbinding is gaan loslaten. Logisch, want de schroef stak nog geen 2 cm uit de ronde paal.
Tijdens de schouw kwam ook haar buurvrouw erbij. Ik heb de dames in nette en begrijpbare schuttingtaal verteld, welke opties ze hebben. En wat de prijs van het benodigde materialen ongeveer is. Ze vroegen zich af of een paal van plm €15 wel een lang leven beschoren is. Ik beloofde hen (met een knipoog), dat ze in hun geval een leven lang mee zullen gaan. Ze moesten beiden lachen. De dames zijn beiden namelijk de 80 al gepasseerd. De buurvrouw verwacht naar een verzorgingstehuis te gaan verhuizen. Vandaar. Ik heb hen verteld over het goed beschermen van de paal tegen rot ter hoogte van de grond.
Van twee schermen was de bovenste afgeronde plank wat gaan rotten. Die ga ik ook vervangen. De buitenste palen zijn nog gezond. Alleen die aan de schuur gemonteerd is, zit nogal scheef. Die ga ik ook maar rechtop zetten. En zoals gebruikelijk vindt de betaling van het loon in natura plaats : met koffie of thee.