donderdag 27 juli 2023

Met open vizier

Soms zeiden projectmedewerkers tegen mij, dat ik als projectleider / -manager een luizenbaan had. Als het zo uitkwam mocht een van hen mij tijdens de vakantie mijn functie waarnemen. Zodra ik terugkeerde stonden ze te klagen over al het gezeur aan hun hoofd, de kritiek en de vele vragen. Projectleiding was niets voor hen. 😂
Voor zo'n leidinggevende functie moest ik wel aan bepaalde eisen voldoen op het gebied van kennis, ervaring en vaardigheden. Natuurlijk moest ik geregeld verantwoording afleggen. Ik gaf periodiek voorlichting over de status van het project en inhoudelijke zaken. Tijdens presentaties aan gebruikersgroepen, opdrachtgevers en/of directies kwam ik soms onder vuur te liggen. Ik ben zelfs bedreigd. 😅 Ach ja, ik lachte er maar om. Ik beschouwde het telkens weer als : "zij hebben blijkbaar een probleem, ik niet".
Maar één ding was zeker : ik ben er nooit voor weggelopen. Ik heb zelf nooit kritische mensen uitgescholden en ze altijd te woord gestaan. Als ik een vergadering bijwoonde, kregen de andere aanwezigen geen lijstje vooraf met wat ze mij wel of niet mogen vragen. Ik heb altijd met open vizier gewerkt. Ik kan me niet heugen dat ik ooit met een mond vol tanden stond, want ik wist waar ik het over had. Sommigen baalden van mijn bijna onaantastbaarheid. En dat alles vanwege kennis ( = macht!), ervaring en vaardigheden. En vooral iedereen tegemoet treden met open vizier.
Vanuit die aanpak schrik ik van onze dames en heren politici. Ze weten weinig, stellen voorwaarden als men hen een interview wil afnemen, sluiten kritische vragenstellers uit en er zijn er die ze zelfs vragenstellers uitschelden. En dan al die leugens. Allemaal tekenen van onkunde, onmacht en dubbele agenda's (gesloten vizieren). En dan zijn er die doodsangsten uitstaan wanneer anderen erg boos op hen worden. Wel heel graag uitdelen, maar het incasseringsvermogen is nul. Kortom, het project dat Nederland heet is gedoemd te mislukken. De leiders zijn ongeschikt voor hun taak en slaan op de vlucht. Ze weten best wel, dat de gebruikers dat soort leiderschap niet pikken.