maandag 17 juli 2023

Keuken gesloopt

Vanmorgen was ik niet alleen vroeg op, ik had ook veel energie en zin in de maandag. Dus had ik voor ons ontbijt al het oliepeil van de auto gecontroleerd en een halve liter toegevoegd. Daarna heb ik op het pleintje onkruid staan trekken. Met name het gras. En tot slot heb ik de ramen gezeemd. Toen was het bijna 08.30 uur en dus tijd voor het ontbijt.
Na het ontbijt en de wandeling met Fenna ben ik op de fiets gestapt. Vanmorgen was het mijn plan de keuken in de caravan te slopen. Nou ja, slopen... Niet met een grote hamer zoals in menig verbouwprogramma te zien is. Nee, ik heb de keuken keurig gedemonteerd. Ik heb bijna alle schroeven, scharnieren en handgrepen losgedraaid.
Al het losse spul heb ik in de spoelbak (met stop erop) gegooid. Als eerste heb ik het aanrechtblad met kookplaat en spoelbak verwijderd.
Daarvoor moest ik niet alleen de bedrading van de kraan en de afvoer verwijderen, maar ook de gasleiding loskoppelen van de kookplaat. De bedrading was wat wazig aangesloten met kroonsteentjes. De koppelingen van de gasleiding zaten muurvast. Toch slaagde ik erin ze los te krijgen. Het waren twee leidingen : een voor de kookplaat en een voor de koelkast. Die van de koelkast was afgedopt. Het liefst houd ik straks slechts één leiding over met een kraan.
Toen het aanrechtblad was verwijderd, ben ik de houten ombouw gaan losmaken. In twee gevallen moest ik met de ijzerzaag een schroef doorzagen. Ze waren dusdanig roestig geworden, dat ik de koppen kapot draaide. Ik kreeg alleen een dwarsbalkje onder het keukenraam niet los. Volgens mij is ie in de fabriek van buitenaf op de wand vastgezet. Misschien laat ik hem zitten. Hij valt binnen de ombouw en dus onzichtbaar in de kast.
De aldus ontstane kale ruimte biedt een mooi uitgangspunt voor de volgende stap : het concept voor de nieuwe keuken. Dat wordt eerst passen en meten. Er komen twee kant en klare ladekastjes naast elkaar te staan. Elk met vier lades. Maar er is daar ook nog een wielkast in die ruimte, een afvoer en een gasleiding.
Het idee is om de ladekastjes op een plateau te zetten, zodat de onderkant gelijk is met de hoogte van de wielkast. Maar er moet aan de bovenkant genoeg ruimte overblijven, want daar bevindt zich een schuifvenster. Onder het plateau is nog wat ruimte over voor o.a. schoenen. Morgen ga ik wat passen en meten. Mijn keukenprinses komt dan ook mee. Hopelijk vinden we samen een goede conceptoplossing. Het slopen nam ruim 2 uur in beslag. Ik was voor 12.00 uur weer thuis. Op tijd voor de gezamenlijke lunch.