vrijdag 28 juli 2023

Prakkie op brood

Omdat een deksel van een oud papier kliko openstond, zag ik in het voorbijgaan een flinke stapel pizzadozen in de bak. Ik moest eraan denken vandaag, toen ik een kliekje van de bietenstamppot opwarmde. Het was net genoeg voor twee bruine boterhammen. Zou de jongere generaties het 'prakkie op brood' ook kennen? Tegenwoordig wordt veel voedsel weggegooid. Komt bij, dat men heel andere eetgewoontes heeft. 's Morgens cola en chips. 's Avonds vaak pizza's dus en pasta's. Die heb ik nog nooit op een boterham geprakt. Sushi's trouwens ook niet en patat helemaal niet. 😅
Mensen eten minder gezond dan vroeger. Zo zijn er steeds meer, die erg eenzijdig eten. Noodle soup schijnt ook zo'n fenomeen te zijn. De hele dag soep met slierten en chemische zooi slikken. Brrr. Het is de meest simpele (of gemakzuchtigste?) manier van 'koken'.
Tegenwoordig is men erg veel op de chemische toer; met smaakmakers en -versterkers. Dus dat vega-vlees is ook niets voor mij. Doe mij maar lekker echte groente en aardappels en af en toe een bordje met rijst (het liefst met groente zoals sajoer of tjap tjoy) en heel soms pasta. Pizza eet ik misschien een keer per jaar. Meestal is dat dan noodgedwongen, omdat er een restje overblijft.